El Parlament Europeu prohibeix l'entrada a Puigdemont i Comín fins que no tinguin l'acta
Puigdemont i Comín atenent els mitjans a la porta del Parlament Europeu

El Parlament Europeu prohibeix entrar a Puigdemont i Comín "fins que tinguin l'acta"

L'Eurocambra diu que es reserva el dret de no donar "cap facilitat" per entrar fins a comprovar que "la persona ha obtingut realment l'acta de diputat"

Quim BalaguerActualitzat

El Parlament Europeu no ha permès aquest dimarts a l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín entrar a la cambra i començar alguns dels tràmits per ser eurodiputats, segons han denunciat en una atenció als mitjans des de Brussel·les. El motiu, segons fonts de l'Eurocambra citades per l'agència Efe, és que no tenen encara l'acta d'eurodiputat.

Toni Comín ha anunciat al programa Els matins de TV3 que demanaran explicacions per escrit a l'Eurocambra abans d'emprenddre mesures legals.

"Els vam fer veure que estaven emparant una discriminació, pero no vam tenir resposta. Per desgràcia això ens carrega d'arguments. Exigim l'accés a l'Eurocambra i explicacions pel que va passar."

"Farem el que calgui per ser eurodiputats. Hem assumit molts riscos. Ara volem trobar la via segura per ser eurodiputats durant cinc anys per servir la causa que defensem."

 

Entrada vetada

Puigdemont i Comín van obtenir un escó a les eleccions del 26-M i són eurodiputats electes, no han pogut fer-se la fotografia oficial ni entrar a les instal·lacions, on sí que entren altres polítics que també van aconseguir representació en els comicis.

En declaracions als mitjans a la porta del Parlament Europeu, Puigdemont ha assegurat que l'ordre de vetar-los l'entrada l'ha donada el secretari general del Parlament Europeu:

 

"Ens han dit que no ens podien donar explicacions de per què si l'argument era que no hi havia la llista oficial enviada per l'estat espanyol, altres com Diana Riba o Pernando Barrena sí que han pogut fer aquests tràmits. Ja hem començat els tràmits legals per denunciar aquesta greu violació de drets fonamentals de ciutadans europeus. Exigirem totes les responsabilitats legals davant d'aquesta gravíssima discriminació."

 

 

L'expresident de la Generalitat ha explicat que el personal del Parlament Europeu tenia un llista amb tots els diputats escollits i que hi havia 3 noms marcats amb una trama de color gris:

 

"El d'Oriol Junqueras, el de Toni Comín i el meu."

 

Comín, per la seva banda, ha insinuat a Catalunya Ràdio que, darrere de la decisió de no deixar-los entrar, hi ha el president de la cambra, Antonio Tajani:

"L'ordre de no deixar-nos entrar al Parlament Europeu l'ha cursada la secretaria general de la Cambra. Se suposa que la secretaria general està sota les ordres del president"


A petició de Ciutadans

L'eurodiputat de Ciutadans, Jordi Cañas,  ha fet pública la carta adreçada al president del Parlament europeu, Antonio Tajani, demanant que no es deixés entrar Carles Puigdemont fins que no tingués l'acta que hauria de recollir a Madrid,

 

 

Puigdemont ha comparat aquesta decisió del Parlament Europeu amb les decisions de la Junta Electoral Central, i li ha augurat el mateix final:

"És un joc brut, han intentat una jugada com la de la Junta Electoral Central. Ho van aconseguir en un primer moment però després van perdre. I aquesta també la perdran."

 

El periodista del diari Liberation Jean Quatremer ho ha denunciat des del seu compte de Twitter com un atemptat a la democràcia:

 

 

Pendents de la comunicació oficial

Fonts del Parlament Europeu han confirmat que els nous diputats poden obtenir una acreditació provisional per facilitar el seu accés al Parlament mentre no arriben les comunicacions oficials dels estats membres amb la llista definitiva d'eurodiputats.

Amb tot, des de la cambra asseguren que es reserven el dret a "no concedir cap facilitat fins a assegurar-se que la persona ha obtingut l'acta de diputat".

La decisió del Parlament Europeu de vetar el pas a Puigdemont i Comín contrasta amb les facilitats que han tingut altres eurodiputats espanyols electes, que han anat també a acreditar-se. És el cas de l'expresident de les Balears i ara eurodiputat per Ciutadans, José Ramon Bauzá.

 

 

ARXIVAT A:
Carles PuigdemontToni ComínEleccions europees 26MParlament Europeu
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut