Junts reclama reconstruir una direcció estratègica de l'independentisme l'endemà de l'11S

ERC accepta buscar solucions comunes i rebutja "el populisme" i la política "antipartits"

RedaccióActualitzat

Després de dies de retrets i acusacions creuades i l'endemà de la manifestació de la Diada, amb l'ultimàtum de l'ANC --exigint o independència o eleccions-- i la crida d'Òmnium a aturar la "tendència autodestructiva" de l'independentisme, aquest dilluns tocaven les reflexions.

Per part d'Esquerra Republicana, rebutgen l'avançament electoral i reivindiquen la seva estratègia, que passa per "enfortir el moviment sense renunciar a cap espai", des de les institucions, al carrer o la taula de diàleg. Hi ha insistit la secretària general republicana, Marta Vilalta, en una entrevista a "Els matins" de TV3: "Ara no haurien de venir les eleccions, sinó el moment de picar pedra".

Marta Vilalta diu que les crítiques "són benvingudes quan són respectuoses" (ACN)

Encaixen les crítiques dels participants de la manifestació, "que són benvingudes quan són respectuoses", ha dit Vilalta, que també assegura que obren els braços a tothom "per arribar a la República catalana": "Volem a tothom i el populisme o 'l'antipartits' segur que no ens ajuden".

En tot cas, Vilalta ha apel·lat al diàleg dins el moviment: "Necessitem tornar a parlar molt més entre tots".

En aquesta línia, des de Junts, Jordi Turull ha tornat a exigir que es convoqui l'"espai de direcció estratègica" de l'independentisme, el conegut com a "Estat Major", que inclouria els partits independentistes, les entitats i el Consell per la República.

"Així no podem seguir. No pot ser que ens comuniquem per declaracions als mitjans, sinó que és bo que ens asseiem i que tothom expliqui la seva estratègia" i "tornem a anar a la una", ha explicat Turull a TV3.

Jordi Turull reclama que es reuneixo la 'direcció estratègica' de l'independentisme
Jordi Turull reclama que es reuneixi la "direcció estratègica" de l'independentisme (ACN)

Reconduir les relacions amb els republicans per vies com aquesta determinarà si Junts es decideix a trencar o no el govern. En aquest sentit, en declaracions a TV3, l'exsecretari general del partit Jordi Sànchez ha dit que la seva formació no descarta fer-ho: "El debat no és si hem d'estar junts o no al govern, sinó quin és el projecte que tenim i on el podem desplegar millor".

Ha coincidit amb la presidenta de Junts, Laura Borràs, que ha declarat a TVE que és "perfectament possible que Junts deixi el govern" perquè, al seu entendre, ara mateix "nacionalment, els compromisos no s'estan complint".


Illa: "Em preocupa que el conflicte s'estengui al Parlament"

Per la seva banda, el cap de l'oposició, Salvador Illa, ha reclamat més esperit de consens per apaivagar la divisió política. Al programa "Els matins", ha alertat del perill que, segons creu, entre Esquerra i Junts s'estengui a les institucions.

Per això, ha reclamat als partits que van votar Laura Borràs com a presidenta del Parlament que resolguin el seu relleu abans del debat de política general, previst a finals de mes.

L'ANC reclama "una reacció immediata"

L'endemà de la manifestació de l'ANC --que va aplegar 150.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 700.000, segons l'organització--, la presidenta de l'entitat, Dolors Feliu, ha insistit en el missatge del discurs amb què va cloure la convocatòria.

Dolors Feliu fent el discurs a la manifestació de la Diada
L'ANC reclama "independència o eleccions" (ACN/Eli Don)

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha explicat que vol "una reacció immediata dels governants i trobades dels grups del Parlament" per reactivar el procés independentista. "Si veuen que sí que es pot fer i la manifestació de la Diada remou, la legislatura encara és viva i hi ha temps per actuar", ha declarat.

Dolors Feliu també ha insistit que no era una manifestació contra el govern, "sinó contra l'immobilisme".

 

ARXIVAT A:
11SJxCatERC
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut