Xavier Antich ha fet el discurs a la Festa per la Llibertat, al passeig Lluís Companys de Barcelona
Xavier Antich ha fet el discurs a la Festa per la Llibertat, al passeig Lluís Companys de Barcelona (ACN/Bernat Vilaró)

Òmnium demana una nova etapa i revertir la "tendència autodestructiva" de l'independentisme

Xavier Antich reclama un "nou marc estratègic" i "nous agents", perquè només hi ha estratègies "confrontades" que provoquen "desànim, desmobilització i molta desorientació"

RedaccióActualitzat

Per Òmnium Cultural, el moviment independentista ha entrat en una "tendència autodestructiva, que només porta frustració", i per això fa una crida a revertir-la.

Ho ha dit el president de l'entitat, Xavier Antich, en el discurs que ha donat el tret de sortida a la Festa per la Llibertat, al passeig Lluís Companys de Barcelona. És l'únic acte de la Diada, a banda de l'ofrena al monument de Rafael Casanova, en què han coincidit tots els membres del govern.

Que el president Aragonès i els consellers republicans no vagin a la manifestació de l'ANC i totes les discrepàncies que això ha generat és el marc d'aquesta crida: "Per què tanta energia a confrontar-nos amb qui tenim al costat, enlloc de fer-ho amb qui tenim al davant?", ha plantejat Antich.

Tots els membres del govern han seguit l'acte a primera fila
Tots els membres del govern han seguit l'acte a primera fila (ACN/N.Segura/G.Artigas)

Òmnium reclama un "nou marc estratègic", així com "noves complicitats" entre partits i entitats, així com amb "nous agents" --que passen pel jovent "sense motxilles"--, perquè entén que el cicle que es va iniciar la tardor del 2017 "està esgotat": "Deixem de lamentar-nos pel que no vam aconseguir", ha dit.

"No hi ha estratègia compartida ni objectiu comú", ha dit el president de l'entitat. "A hores d'ara, només hi ha sobre la taula estratègies confrontades. I això provoca desànim, desmobilització i molta desorientació", ha afegit en l'acte, en què també hi havia la presidenta de Junts, Laura Borràs, la presidenta del grup parlamentari de la CUP, Dolors Sabater, i el diputat dels comuns, Gerardo Pisarelo.

Creu que els independentistes estan "paralitzats" i "allà on abans érem capaços de generar il·lusió", ara "aquesta situació només alimenta la desconfiança". "I així és impossible avançar", defensa.

Per Òmnium, l'1-O i el 3-O "van ser un èxit col·lectiu", i "hi van participar agents i gent molt diversa i molt transversal". En aquest sentit, Antich ha defensat que, en la nova etapa que reclama, "no sobra ningú". "Per guanyar ens cal ser més forts, a més llocs, més organitzats, més determinats", ha defensat.


Crida a la mobilització

Per tot plegat, el president de l'entitat ha cridat a sortir al carrer i mobilitzar-se més enllà de les manifestacions: "Ens cal enfortir-nos, reprendre la iniciativa. I això vol dir organitzar-nos millor i mobilitzar-nos de manera permanent. I mobilitzar-se no és només manifestar-se".

Pel que fa a la convocatòria de l'ANC, si bé Òmnium Cultural hi dona suport, no comparteix el manifest, en considerar que ni estan contra els partits, ni contra les institucions ni contra la taula de diàleg, i en cap cas estan d'acord a configurar una llista cívica.

Òmnium assegura que no vol abandonar l'espai de la manifestació: "És tan nostra com de l'ANC. No deixarem d'anar-hi.'" I afirma que cal continuar exigint i pressionant els partits.

ARXIVAT A:
11SÒmnium Cultural
Anar al contingut