150.000 persones, segons la Guàrdia Urbana, i 700.000 segons l'ANC s'han manifestat a Barcelona (Europa Press/Pau Venteo)

Milers de persones tornen amb força al carrer per la Diada, tot i la divisió de l'independentisme

La presidenta de l'ANC demana la independència o convocar eleccions, en una manifestació que ha aplegat 150.000 persones segons la Guàrdia Urbana i 700.000 segons l'entitat

RedaccióActualitzat

L'independentisme ha tornat al carrer amb milers de persones per la manifestació de la Diada, convocada per l'ANC amb el suport d'Òmnium i l'AMI. Segons la Guàrdia Urbana, l'acte reivindicatiu ha aplegat 150.000 persones, 42.000 més que l'any passat. L'Assemblea Nacional Catalana diu que els concentrats han estat 700.000, molts més que els 400.000 del 2021.

Sota el lema "Tornem-hi per vèncer: Independència", la concentració ha arrencat a l'avinguda del Paral·lel i ha arribat a l'estació de França. 

Durant la marxa, s'han sentit crits que reivindiquen la independència. També s'han vist pancartes molt crítiques, en què qualifiquen els partits independentistes de "botiflers" i de "traïdors".

En d'altres, s'hi han pogut llegir lemes com "Sense polítics ja seríem independents" o "52%... Per què collons us hem votat?"

Pancartes molt crítiques amb els partits independentistes (ACN/Jordi Borràs)
Pancartes crítiques amb el govern de la Generalitat
Pancartes crítiques amb el govern de la Generalitat a la manifestació de la Diada (Marta Marly)

En diversos moments de la mobilització s'ha sentit el càntic "1 d'Octubre, ni oblit ni perdó!" o bé proclames a favor de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont.

Les imatges aèries com aquestes ajuden a fer-se càrrec de la dimensió de la mobilització.


"O independència o eleccions"

Dolors Feliu, presidenta de l'ANC, ha fet una de les intervencions més contundents a l'acte de cloenda de la manifestació, a l'Estació de França. Ha exclamat: "700.000 persones! Som molta gent, més que l'any passat! Estem dempeus."

I ha afegit: "No podem deixar el 52% de vot independentista eternament captiu", i avisa que "si el govern i Parlament s'hi posen d'esquena, hi ha prou gent al país per fer una llista cívica i fer la independència". Una part del públic ha cridat repetidament; "Govern, dimissió!". I Feliu ha dit:

"Que les insititucions estiguin bloquejades no és una opció. No tingueu cap dubte que l'ANC posarà tots els mitjans per sortir de l'immobilisme. No més vot captiu. [... ] O independència o eleccions."


"Encara som aquí"

Els parlaments els ha encetat el vicepresident de l'ANC, Jordi Pesarrodona. Ha començat amb crits de "Sí, sí, sí, encara som aquí". 

Els partits sobiranistes, ha assegurat Pesarrodona, "varen decidir que els importa més gestionar l'autonomia; no perdem el temps amb baralles i crítiques als partits. Som poble, fem república." I ha reblat:

"Ningú no ens ajudarà, ho hem de fer nosaltres amb constància". 

Jordi Gaseni, president de l'Associació de Municipis per la Independència i alcalde de l'Ametlla de Mar (ERC) ha reclamat unitat per seguir avançant cap a la independència:

"Ho vam tenir a tocar. No va ser possible. Però ara prou, no cal lamentar-se més ni buscar culpables sinó que cal treballar per buscar una nova oportunitat des de la unitat. Res del que hem fet fins avui serà endebades.

El president d'Òmnium Cultura, Xavier Antich, s'ha preguntat: "Qui vol que passem pàgina? Som activistes, no ens cansem mai de sortir al carrer." I ha remarcat:

"No sabem què vol dir rendir-se. Necessitem tothom. No som terroristes, ni els joves ni nosaltres". 

I ha afegit: "Mai no havíem arribat tan lluny com l'octubre del 2017. Volem guanyar, perquè podem guanyar. No és opció plegar-nos de braços ni quedar-nos com fins ara." Durant la seva intervenció, s'han sentit repetidament crits de "Fora el Borbó!".
 

Fum negre a la Capitania General

La manifestació s'ha desenvolupat sense aldarulls. Al voltant de les 6 de la tarda, la capçalera de la manifestació s'ha situat a la Capitania General, que ara és la seu de la Inspecció General de l'Exèrcit de Terra.

Hi ha hagut un incident molt lleu, quan els Mossos d'Esquadra han apagat ràpidament un pot de fum negre que alguns concentrats havien llançat.

El cant més repetit ha estat el que demana que se'n retiri la bandera espanyola. Els manifestants han fet sonar xiulets i han cridat contra les forces de seguretat.

Segons l'ANC, s'ha triat aquest recorregut, aproximadament d'1,5 quilòmetres, perquè passa per punts emblemàtics, com la mateixa Capitania General o el monument a Colom. Els organitzadors de la marxa han dit que volen fer una denúncia del colonialisme de l'Estat espanyol.

L'independentisme mesura la seva força en una nova Diada al carrer
La mobilització ha transcorregut de manera fluida durant un quilòmetre i mig (Reuters/Nacho Doce)
L'independentisme mesura la seva força en una nova Diada al carrer
Una imatge aèria de la capçalera (EFE/Marta Pérez)
L'inici de la manifestació, al final de l'avinguda del Paral·lel de Barcelona (CCMA)

Absències i presències destacades

La convocatòria ha posat el termòmetre en el si del moviment, en una setmana que ve precedida per l'anunci d'absència del president de la Generalitat i dels consellers d'ERC a la manifestació, i per l'escridassada a Esquerra Republicana al fossar de les Moreres.

En representació dels republicans, sí que hi ha assistit Carme Forcadell, militant d'ERC, expresidenta del Parlament i de l'ANC.  

L'independentisme mesura la seva força en una nova Diada al carrer
L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell i la presidenta de l'ANC Dolors Feliu (ACN/Marta Vidal)

Un dels arguments que ha esgrimit el president de la Generalitat per no anar a la marxa és el contingut del manifest, que no s'ha llegit durant l'acte.

Aragonès ha considerat que el text anava contra el govern i el seu partit. El document demana a la ciutadania que s'organitzi per assolir l'autodeterminació de forma pacífica "sense esperar res dels partits".

La capçalera de la manifestació de la Diada 2022
La capçalera de la manifestació de la Diada 2022 (EFE/Toni Albir)

Diluïts entre la gent, la presidenta de Junts, Laura Borràs, al costat de Quim Torra, l'únic president de la Generalitat present a la mobilització. També hi han assistit alguns consellers del govern, com el vicepresident, Jordi Puigneró o el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró.

Entre els polítics presents hi ha hagut també el secretari general de Junts, Jordi Turull; Dolors Sabater, de la CUP, o Xavier Trias, que podria ser candidat a l'alcaldia de Barcelona.

A la capçalera, els dirigents de les entitats independentistes i cap representant polític. Aguantant la pancarta al capdavant, s'hi han situat els presidents de les entitats que han convocat la protesta: Xavier Antich, president d'Òmnium, i Dolors Feliu, presidenta de l'ANC.

El president d'Òmnium Xavier Antich i presidenta ANC Dolors Feliu (ACN/Marta Vidal)

Pel que fa a la indumentària dels concentrats, hi han destacat les estelades i les samarretes negres que ha escollit l'organització, però també s'han vist molts models de samarretes d'anys anteriors. 

La del 2022, amb el lema escrit al pit, sobre quatre barres i una estrella blanques, "simbolitza la lluita i la no-rendició", segons l'ANC.

A banda, molts manifestants han portat ventalls per combatre la calor i barrets per protegir-se del sol. 

Dues manifestants a l'avinguda del Paral·lel (Jordi Borràs/ACN)
Una imatge aèria de la manifestació (EFE/Alejandro Garcia)

La marxa ha arrencat a les 17.14 i ha anat des de l'avinguda del Paral·lel fins a l'avinguda del Marquès de l'Argentera, davant de l'Estació de França.

A la cloenda, l'ANC també ha volgut denunciar el Catalangate des de l'escenari i en anglès. Mentrestant, els manifestants aixecaven pancartes on havien escrit el seu número de telèfon i s'oferien per ser espiats.

La manifestació que ha impulsat l'esquerra independentista, ha aplegat unes 1.500 persones, segons la Guàrdia Urbana.

Els CDR havien fet una convocatòria a banda que ha reunit al voltant de mig miler de persones a la plaça Urquinaona. Els participants s'han sumat a la convocatòria majoritària.

A Girona, la policia local ha xifrat en 1.200 les persones que han anat a la concentració unitària. A Reus, centenars de persones s'han manifestat al darrere d'una capçalera amb una estelada gegant. 

 

 

ARXIVAT A:
Independència11S
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut