Barcelona

Junqueras, obert a apujar impostos o crear-ne de nous en els pressupostos d'aquest any

El vicepresident del govern creu que a Espanya s'acabarà arribant un acord que eviti anar a noves eleccions, perquè "hi haurà moltes pressions" per no repetir els comicis

RedaccióActualitzat

El vicepresident del govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, no descarta que els pressupostos d'aquest any incloguin una pujada d'impostos o la creació de noves taxes. En una entrevista a "Els matins" de TV3, Junqueras ha admès que el govern està obert a parlar de canvis en la fiscalitat dins dels marges que tingui.

"En aquells àmbits en què és possible que la pressió fiscal estigui per sota de la mitjana de la pressió de l'Estat i pot ser que hi hagi marges, intentarem aprofitar-los."

 
El vicepresident ha dit que faran el possible per convèncer la CUP de la necessitat d'uns comptes per poder destinar més recursos a les necessitats socials més urgents.

Junqueras ha pronosticat que, finalment, no hi haurà nous comicis a Espanya. "A l'estat espanyol hi haurà acord i no hi haurà eleccions", ha assegurat en una al·lusió implícita a la possibilitat d'entesa entre el PP i el PSOE:

"Estic convençut que hi haurà moltes pressions perquè no hi hagi unes eleccions. Seran unes pressions variades, creuades i molt intenses. Pressions d'origen europeu. Europa li ha dit al ministre Montoro, al govern espanyol, que ha de reformular els pressupostos que va fer, retallant 8.000 milions d'euros pel capbaix."

El vicepresident opina que també "hi haurà pressió d'alguns poders fàctics, que no volen sentir parlar de noves eleccions, d'allargar el govern en funcions fins al setembre o l'octubre". Per això vaticina: "A mesura que s'acosti la data, hi haurà vertigen i, per tant, finalment hi haurà acord (...) No és casual que el rei Felip VI hagi anunciat una ronda de converses per als dies 25 i 26. No crec que el cap d'Estat anunciï una ronda d'aquest tipus sense tenir uns certs indicis o almenys una certa esperança" d'una entesa que eviti els comicis.

Sobre la trobada anunciada entre Carles Puigdemont i Mariano Rajoy, Junqueras ha explicat que sempre és bo dialogar: "Que es negociï, si hi ha alguna cosa per negociar. Almenys que es conversi. Tenir ponts oberts sempre és positiu". Però no és gens optimista sobre els resultats de la reunió:

"És pràcticament impossible que surti res de bo de les decisions que pren el govern del Partit Popular o que pren qualsevol govern espanyol respecte als ciutadans de Catalunya, perquè veiem que en això els partits polítics espanyols estan en una sintonia pràcticament plena i unànime de no respectar la voluntat democràtica dels ciutadans de Catalunya."

Oriol Junqueras ha admès que el govern no ha deixat de tenir contacte amb l'executiu de Rajoy, a través de ministres com José Manuel Soria o José Manuel García-Margallo. To cordial, receptivitat nul·la, diu:

"És un to molt cordial, molt educat, molt amable. El contingut, nul. A l'hora d'acceptar allò que el poble de Catalunya, de forma majoritària, demana a les seves institucions, la resposta és sempre no, no, no, no, no i no, i per sempre més, no. No hi ha cap escletxa en aquest sentit per part d'ells."

Davant d'aquesta actitud, el vicepresident diu que la posició del govern és ferma: "Afortunadament, tampoc hi ha mai cap escletxa per part nostra amb la defensa de l'estat democràtic que tenim des del 27 de setembre, amb una majoria absoluta al Parlament de Catalunya que ens obliga a complir el que els ciutadans ens van manar."

Junqueras també s'ha referit a la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera de divendres a Madrid, al qual ell no assistirà: "S'anuncia amb tres dies d'antelació i tenim compromisos previs importants. Està molt bé que el representant del nostre govern sigui en aquesta reunió el conseller Romeva, fruit de les diverses competències que té". Ha dit que en aquesta trobada no espera que hi hagi canvis en els objectius de dèficit de les comunitats, tot i que faran front comú amb les altres que es neguen a complir les exigències de Montoro.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut