Madrid

Josu Erkoreka: "'Quo vadis', senyor Zapatero? On va i amb qui?"

"'Quo vadis', senyor Zapatero? On va i amb qui?". Amb aquesta pregunta el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoeka, ha començat el seu discurs, en què ha acusat el govern de Zapatero de falta d'estratègia i canvi de rumb, tant en les seves aliances polítiques com en el seu pla econòmic per afrontar la crisi. Per la seva banda, el govern espanyol li ha respost de manera contundent afirmant que "el partit socialista sap molt bé on va" i retraient-li si s'han preguntat "cap on anirà el PNB". Erkoreka ha centrat el seu discurs en Euskadi acusant Zapatero de tenir lligat un pacte amb el PP des del 2001 per expulsar els nacionalistes del govern basc.

Actualitzat
Josu Erkoreka ha al·legat que una mostra de manca de coherència del govern de Zapatero és que a Catalunya pactin amb l'esquerra i a Euskadi amb la dreta, per desbancar els nacionalistes. Pel portaveu del PNB, Zapatero va escollir governar en solitari de forma "estratègica" i aquell gest va ser una concessió a "l'espanyolisme més tancat i l'adéu a l'Espanya plural".

Erkoreka ha acusat Zapatero de jugar alhora diverses "baralles de cartes" i de "canviar de companys", i assegura que a Euskadi juga "a la baralla espanyola" i busca "amics patriòtics". També ha assegurat que els socialistes només compleixen els pactes quan es troben entre "l'espasa i la paret". El portaveu del PNB ha assegurat que treballarà perquè no es "lesioni l'autogovern" d'Euskadi.

En la seva rèplica, i respecte als retrets d'Erkoreka, Zapatero ha dit que els entén perquè és la primera vegada en democràcia que el PNB és a l'oposició al País Basc, una situació extraordinària. No obstant això, el president del govern espanyol també li ha exigit autocrítica al portaveu del PNB i li ha dit si s'han qüestionat si "el PP i el PSOE a Euskadi no s'han hagut de posar d'acord al País Basc davant l'actitud del govern d'Ibarretxe".

Erkoreka ha passat de puntetes sobre les crítiques a la política econòmica del govern. Ha insistit que a Espanya la crisi té un problema específic: "Un president del govern imprevisible", i s'ha preguntat si "el pilot està de festa o no hi és", perquè no ha aconseguit filtrar "l'aiguat de quatre milions d'aturats".

El portaveu dels nacionalistes bascos ha plantejat al govern del PSOE tres opcions per afrontar la debilitat parlamentària: recuperar l'eix d'esquerres, que qualifica de "legítima"; optar per un gran acord de coalició amb el PP seguint el "model alemany"; i, per últim, buscar suport en els partits nacionalistes de vocació centrista.
Anar al contingut