El president dels Estats Units, Joe Biden
El president dels Estats Units, Joe Biden

Joe Biden optarà a la reelecció amb 82 anys: "Hem d'acabar la feina"

El president dels Estats Units, que ara té 80 anys, ha anunciat oficialment amb un vídeo que es presentarà als comicis previstos el novembre del 2024

Actualitzat

Tothom ho donava per fet, però l'anunci oficial s'ha fet esperar. Joe Biden, el primer president dels Estats Units octogenari, ha confirmat finalment que es presentarà a la reelecció.

Ho ha fet amb un vídeo en què es dirigeix als ciutadans nord-americans i assegura que "s'ha d'acabar la feina" i "aixecar-se per la democràcia i les llibertats":


Les últimes setmanes Biden ha mantingut viva la possibilitat de presentar-se a les pròximes eleccions, però n'ha anat ajornant la confirmació. L'última vegada que en va parlar va ser divendres passat. "Ho anunciarem relativament aviat", va dir Biden als periodistes, i afegia: "El meu pla és tornar a córrer".

I és que la seva edat --actualment té 80 anys i si tornés a guanyar les eleccions acabaria el mandat amb 86 anys-- genera dubtes a l'opinió pública i també al si del Partit Demòcrata.

Una enquesta publicada aquest diumenge per Reuters/Ipsos mostra que només el 39% dels nord-americans aprova el seu rendiment laboral.

Dintre del partit, el 45% dels demòcrates que van respondre a una enquesta del mes de març també encarregada a Reuters/Ipsos van dir que pensaven que no s'hauria de tornar a presentar el 2024, i el 48% va dir que ho hauria de fer.
 

Afrontar una campanya electoral

Hi ha experts que es pregunten si Biden podrà aguantar una campanya electoral que no serà com l'anterior, limitada per la pandèmia. La professora d'Estudis Presidencials de la Universitat de Chapman Lori Cox assegura que "és important preguntar-se si serà capaç o no de mantenir el ritme que els electors esperen dels candidats".

"Crec que tindrem dos homes blancs molt vells com a favorits", apunta William Howell, professor de Política Americana de la Universitat de Chicago, "i, en un país cada cop més divers i on la mitjana d'edat és menys de la meitat de les seves edats, caldrà fer alguna cosa".
Cox considera Kamala Harris i Barack Obama com a puntals on Biden es pot recolzar.

"Probablement hauran de confiar una mica en Kamala Harris. Hauran de confiar en altres substituts, en la propera generació de líders del Partit Demòcrata. I sospito que voldran que Barack Obama surti a la campanya tant com sigui possible."

A més, en cas de sortir reelegit, els dubtes dels experts i de l'opinió pública s'entenen a si serà capaç de complir amb totes les obligacions del càrrec.


Trump, rival de Biden amb 78 anys?

L'expresident republicà Donald Trump, que contínuament utilitza l'edat de Biden per atacar-lo, no es queda enrere. Ara té 76 anys, i si acaba optant també a tornar a ser candidat i guanya el 2024, acabaria el mandat amb 82 anys; seria, doncs, la segona persona de més edat que ocuparia el càrrec.

Tot i que Trump ha anunciat la seva intenció de presentar-se, els republicans encara no ha escollit el candidat. A les primàries republicanes, de moment, hi ha candidats com el del governador de Florida Ron DeSantis, l'exvicepresident Mike Pence i l'exambaixadora de l'ONU Nikki Haley.

En contra té nombrosos fronts judicials. És el primer president o expresident dels Estats Units que ha hagut de fer front a càrrecs penals. Té un judici pendent a Nova York en què l'acusen de pagar l'estrella porno Stormy Daniels pel seu silenci durant la campanya electoral del 2016. L'objectiu era evitar que fes pública la història de relacions sexuals que havia tingut amb el magnat quan ja estava casat amb la seva actual dona, Melania, que estava embarassada del seu fill Barron.

Trump també s'enfronta a d'altres investigacions penals per intentar anul·lar els resultats electorals del 2020 a Geòrgia i revocar la seva derrota, i també per la possessió de documents classificats.

ARXIVAT A:
Estats UnitsJoe BidenEleccions Estats Units
Anar al contingut