Tarragona

Joaquim Maria Puyal, investit doctor "honoris causa" per la Universitat Rovira i Virgili

El periodista Joaquim Maria Puyal ha estat investit doctor "honoris causa" per la Universitat Rovira i Virgili, de Tarragona. És un reconeixement a la seva llarga trajectòria professional, que ha revolucionat el món del periodisme. Puyal ha defensat la feina ben feta per damunt de la llengua, però acte seguit ha reivindicat que a Catalunya cal parlar el català sense complexos. "Un presentador de ràdio, de televisió que parlés malament el castellà l'assenyalaria tothom, en canvi a la ràdio i televisió en català la gent parla en català de qualsevol manera i no passa res", ha denunciat el periodista, llicenciat en Filologia Romànica i doctor en Lingüística per la Universitat de Barcelona.

Actualitzat
Joaquim Maria Puyal ha defensat que els professionals dels mitjans de comunicació han de mostrar "qualitat" en l'ús de la llengua catalana, de la mateixa manera que en el conjunt de la societat ha parlat de la necessitat de "l'assumpció de la llengua pròpia".

Puyal ha fet una crida al treball individual del periodista i també de tot el col·lectiu per separar els interessos empresarials del sector de la feina del dia a dia durant l'acte acadèmic d'investidura que s'ha fet al paranimf de la universitat Rovira i Virgili. El padrí del doctorand, el cap del Departament d'Estudis de Comunicació de la Rovira i Virgili, Jordi Farré, ha qualificat el reconeixement a Puyal d'acte de justícia.

Prèviament, en declaracions a "El matí de Catalunya Ràdio", des de l'emissora on fa més de 20 anys que fa les retransmissions de futbol del FC Barcelona, "el mestre" -com l'anomenen molts companys de professió- ha mostrat la seva "profunda preocupació per la llengua, per l'estat del català, pel desprestigi social del català". Joaquim Maria Puyal ha subratllat la seva tristesa perquè "persones que són rellevants en la nostra societat no tinguin interès "a millorar el seu registre lingüístic".

El periodista ha indicat que "per més lleis que es fan i per més que de vegades s'intenta des de determinades perspectives mirar d'afavorir l'ús de la llengua, la consciència individual lingüística de la gent està una mica adormida".
Anar al contingut