Protesta a Estocolm reclamant la no participació d'Israel a Eurovisió
Hi ha hagut protestes a Suècia, on es farà Eurovisió al maig, contra la participació d'Israel (Reuters/Fredrik Persso)

Israel pot quedar fora d'Eurovisió pel "contingut polític" de la cançó que hi presenta

La cançó es diu "October Rain" i la Unió Europea de Radiodifusió es planteja no admetre-la al concurs, mentre Israel assegura que no la canviarà i parla d'escàndol

RedaccióActualitzat

La participació d'Israel en el festival d'Eurovisió 2024, que se celebrarà aquest mes de maig a Malmö, a Suècia, penja d'un fil.

La Unió Europea de Radiodifusió (UER) podria rebutjar la cançó que ha triat perquè considera que la lletra, que encara no s'ha fet pública, "és massa política". Així ho recullen diversos mitjans israelians. 

Entre ells, la mateixa televisió pública --Kan--, que és qui l'ha triat i que ja ha respost que no pensa canviar-la, amb el risc que es quedin fora del concurs europeu. "Si la cançó no és aprovada, Israel no hi participarà", apunta a la seva web.

La cançó es diu "October rain" i s'hauria d'haver presentat la setmana passada, amb la veu de la jove artista israeliana que l'hauria d'interpretar, Eden Golan. Una presentació que es va endarrerir amb l'argument que l'UER n'estava valorant la lletra.

Una de les normes d'Eurovisió és que ni la presentació ni les lletres d'una cançó poden contenir consignes polítiques o mencions publicitàries. 

Malgrat que no s'ha difós la lletra, el fet que el títol de la cançó faci referència al mes d'octubre fa pensar que es podria referir a l'atac de Hamas del 7 d'octubre.
 

"És un escàndol"

El ministre de Cultura israelià, Miki Zohar, ha defensat la cançó triada per Israel en un tuit en què afirma que "la intenció de la Unió Europea de Radiodifusió de desqualificar la cançó israeliana per a Eurovisió és un escàndol". 

I afegeix: "La cançó d'Israel, que interpretarà Eden Golan és una cançó commovedora que expressa els sentiments de la gent i del país en aquests dies, i no és política". 

També demana a la Unió Europea de Radiodifusió "que continuï actuant de manera professional i neutral i que no deixi que la política influeixi en l'art".

Davant les pressions i algunes crides al boicot per la presència d'Israel al festival, els organitzadors d'Eurovisió van anunciar fa uns dies que no desqualificarien Israel del concurs per la guerra a Gaza, com sí que van fer amb Rússia després de la seva invasió d'Ucraïna el 2022. 

"Les comparacions entre guerra i conflicte són complexes i, com a organització de mitjans apolítics, no ens correspon fer-les. Un esdeveniment musical apolític no és una competència entre governs", va dir en una entrevista el director general de la UER, Noel Koren.

 

ARXIVAT A:
IsraelFestival d'EurovisióGuerra a Gaza
Anar al contingut