Flames i fum després d'un atac israelià a Gaza aquest divendres
Flames i fum després d'un atac israelià a Gaza aquest divendres

Puja la tensió a la frontera entre Israel i el Líban fins al nivell més alt des del 2006

Dos atemptats mortals a Tel-Aviv i a un assentament jueu a Cisjordània deixen quatre morts i sis ferits

RedaccióActualitzat

Un turista Itàlia ha mort i altres cinc han resultat ferits en un atemptat al passeig marítim de Tel-Aviv aquest vespre. Un cotxe ha atropellat un grup de vianants i la policia ha mort el conductor quan, segons la versió policial, intentava treure una pistola.

Aquest és el segon atemptat mortal aquest divendres a la zona. Dues germanes israelianes han mort i la seva mare ha resultat ferida quan les hauria envestit un altre vehicle conduït per un palestí que posteriorment ha disparat contra elles i ha fugit. Les tres dones circulaven per una carretera per la Vall del Jordà. Hamas, que controla la franja de Gaza, ha celebrat aquesta acció, tot i que no ha reivindicat que l'hagi fet algun dels seus militants. 

L'exèrcit israelià mira d'identificar i capturar els membres d'un comando, suposadament palestí, que aquest divendres ha atacat un assentament jueu al nord de Cisjordània. 

Des de dimecres, Israel ha rebut més de 90 coets llançats des de la franja palestina de Gaza i des del sud del Líban. Com a represàlia, l'exèrcit hebreu ha bombardejat els dos territoris. Tot plegat augmenta la tensió fins a nivells que no s'havien vist des del 2006, quan Israel estava en guerra contra el grup xiïta libanès Hezbollah.

L'ONU s'ha ofert a mediar entre els dos bàndols per evitar que la situació vagi a més i reclama que aturin els atacs immediatament.

Els atemptats s'han produït hores després que l'exèrcit israelià hagi bombardejat objectius palestins al sud del Líban i a la franja de Gaza. Prèviament, s'havien llançat desenes de coets contra Israel des d'aquestes mateixes zones. Els enfrontaments s'han multiplicat a conseqüència de les incursions de la policia israeliana a la mesquita d'Al-Aqsa de Jerusalem coincidint amb la celebració del ramadà i la Pasqua jueva.  

El primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, ha anunciat que es mobilitzaran les forces de la reserva per fer front als atacs.

Un home mira els danys causats a casa seva pel bombardeig d'Israel a Al Qulaylah, al sud del Líban (Reuters/Aziz Taher)

Escalada de tensió

Israel també ha bombardejat el Líban com a represàlia pels 36 coets llançats dijous des del país veí. L'exèrcit hebreu acusa Hamas de ser-ne el responsable en el que és el pitjor atac des de la guerra del 2006 entre tots dos països.

Pel que fa a l'atac contra nosaltres en altres fronts, "Castigarem els nostres enemics i ells pagaran el preu per qualsevol acte d'agressió", ha advertit el primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu.

A l'esplanada de les Mesquites també hi ha hagut protestes abans de les pregàries del divendres. És l'escenari on fa dos dies es va encendre la perillosa metxa per la violenta actuació de la policia israeliana.

La defensa antiaèria israeliana traça línies de llum sobre el cel d'Ashkelon (Reuters/Amir Cohen)

A Gaza, Hamas ha denunciat que els bombardejos israelians han causat danys materials en l'hospital infantil Al Durra, on l'impacte de metralla "ha causat un estat de confusió i por entre el personal mèdic, els nens malalts i els seus acompanyants". Un atac, ha afegit, que és "una clara violació del dret internacional".

Al sud del Líban, residents del camp de refugiats de Rashidieh i de la ciutat de Tir, expliquen que han sentit fortes explosions. Es té constància que els projectils israelians haurien causat danys en una granja, sense provocar ferits.

Israel considera que Hamas està darrere del llançament de 34 coets des del Líban, 25 dels quals van poder ser interceptats. Dijous també se'n van disparar 7 més, des de Gaza.

Es tracta de l'atac més gran contra Israel fet des de territori libanès des del 2006, quan Israel estava en guerra contra el grup xiïta libanès Hezbollah.

Diverses persones observen els danys a Ras al-Ain, al sud del Líban, després de l'atac israelià (Reuters/Aziz Taher)

L'exèrcit israelià, de fet, assumeix que l'atac de Hamas s'ha fet amb el vistiplau de Hezbollah, com també han assenyalat alguns analistes.

Es dona la circumstància que el mateix dijous, abans dels atacs, Hashem Safieddine, un alt càrrec de Hezbollah, havia dit que qualsevol violació d'Al-Aqsa "inflamaria tota la regió".

Cràters en una zona residencial a Gaza (Reuters/Mohammed Salem)

El detonant de l'escalada de tensió actual és, precisament, l'entrada de la policia israeliana, la matinada de dimecres, a la mesquita d'Al-Aqsa, a Jerusalem est, ocupat, en què uns 350 palestins van ser detinguts i més de 30 van resultar ferits. Imatges gravades amb telèfon mòbil mostraven policies colpejant fidels a l'interior de la mesquita, on van entrar amb l'argument que un grup de joves s'hi estaven fent forts.

Al-Aqsa és el tercer lloc sagrat de l'Islam. Situada a l'esplanada de les Mesquites, també és el lloc més sagrat del judaisme. Centenars de musulmans hi fan pregàries durant el mes sagrat del ramadà, que aquest any coincideix amb la celebració de la Pasqua jueva.

Fa dos anys, els enfrontaments que hi va haver a Al-Aqsa van tenir com a conseqüència deu dies d'hostilitats entre Israel i Gaza.

Explosió al camp de Khan Yunis, a la franja de Gaza (Reuters/Ashraf Amra)

Dijous, l'exèrcit israelià va desplegar tropes d'infanteria i artilleria a les fronteres amb Gaza i el Líban, per "enfortir la defensa davant de possibles escenaris".

L'atac des de Gaza i el Líban va causar danys materials a Shlomi, població del nord d'Israel a tocar de la frontera amb el Líban. També al nord, l'autoritat aeroportuària va decidir tancar els aeroports de Haifa i Rosh Pina.

Dos homes reparen els danys en un edifici de Shlomi, a Israel, deprés d'un atac des del Líban (Reuters/Ronen Zvulun)

El Departament d'Estat dels Estats Units ha condemnat el llançament de coets des del Líban i ha dit que Israel té dret a defensar-se, però també ha mostrat la seva preocupació per les imatges de l'actuació de la policia israeliana a la mesquita d'Al-Aqsa.

ARXIVAT A:
Pròxim Orient IsraelPalestina
Anar al contingut