L'illa té una notable activitat volcànica (Reuters/Icelandic Coast Guard)

Islàndia perforarà una zona volcànica en un projecte que busca energia geotèrmica il·limitada

Els científics pensen que l'ambiciós projecte podria ajudar, fins i tot, a resoldre els reptes energètics del futur al planeta

Islàndia, un dels països més rics pel que fa a la potencial extracció d'energia geotèrmica, s'ha bolcat en un projecte sense precedents: obtenir energia il·limitada dels volcans.

Aquest és el principal objectiu de Krafla Magma Testbed (KMT), un ambiciós programa d'actuació cientificogovernamental a la recerca d'energia, que pretén explotar els recursos de les cambres de magma subterrànies a partir de pous estables, que baixarien a més de dos quilòmetres de profunditat.

Les cambres de magma són dipòsits subterranis de roca fosa que es troben a pocs quilòmetres sota la superfície de la Terra. Tot i que localitzar-les no és gens fàcil, ja que no hi ha cap tècnica geofísica per saber on són, aquest cop els responsables de KMT s'han centrat en un lloc molt concret: una cambra situada sota la caldera Krafla, al nord-est d'Islàndia.

Krafla és un dels sistemes geotèrmics més investigats del món i es coneix la ubicació d'un cos de magma a 2,1 quilòmetres, una profunditat relativament baixa.

"Krafla Magma Testbed serà el centre internacional per explorar noves formes d'entendre i vigilar els volcans, revolucionar la nostra capacitat d'extreure fonts d'energia geotèrmica i treure'n partit, i provar noves tecnologies i materials per suportar les condicions més extremes de l'escorça terrestre."

Un dels volcans actius d'Islàndia, a Grindavík, el 18 de desembre passat (Reuters/Civil Protection of Iceland)

La geotèrmia supercalenta

Tal com passa a diversos països amb activitat volcànica, Islàndia ja compta amb turbines que s'aprofiten de la geotèrmia. Però, fins ara, l'energia geotèrmica estava limitada a certs nivells de temperatura, ja que més enllà dels 200 ºC no es podia operar amb la tecnologia actual.

Ara els experts apunten al potencial de la geotèrmia supercalenta, energia extreta directament de la roca fosa a 900 ºC. I això, segons KMT, ni més ni menys, "podria ajudar a resoldre els reptes energètics del planeta".

I és que l'energia geotèrmica, a part de ser sostenible, podria ser completament inesgotable i tan eficient que podria arribar a alimentar el consum del planeta sencer a un cost baixíssim.

Això és així perquè aprofita les altíssimes temperatures que generen els fluids geotèrmics per aconseguir una font d'energia segura i sostenible al llarg dels anys. El seu potencial s'explica en aquest vídeo:


El primer centre de magma del món

A partir de la perforació de dos pous enormes i profunds, els investigadors, que ja fa més d'una dècada que treballen en aquesta línia, amb el suport del govern del país i de l'International Continental Scientific Drilling Program, pretenen crear "el primer centre de magma del món".

Es tractaria d'una instal·lació amb accés directe a una cambra de roca fosa i amb la qual aspiren a poder estudiar millor tant aquest material com l'energia geotèrmica i també el funcionament dels volcans.

Les perforacions ja s'han iniciat i s'espera que aproximadament d'aquí un any puguin començar a haver-hi resultats. Unes previsions que apunten que l'any 2031 el centre d'investigació ja podria estar en ple funcionament.

 

ARXIVAT A:
Medi ambientEnergia
Anar al contingut