Madrid

Isabel Allende reclama que el procés judicial contra Pinochet continuï i que la seva fortuna vagi a les víctimes de la dictadura

Una de les reaccions més esperades a la mort de Pinochet era la de la filla de l'expresident Salvador Allende, mort l'11 de setembre de 1973 amb el cop d'estat de l'exdictador xilè. Isabel Allende era avui a Madrid, reunida amb la cúpula del PSOE. Ha dit que li hauria agradat que la justícia hagués sentenciat el dictador en vida, però recorda que hi ha altres implicats en les atrocitats del règim. Per això, Allende ha reclamat que el procés judicial continuï. A més, ha demanat que la fortuna de l'exdictador serveixi per reparar econòmicament les víctimes de la dictadura.

Actualitzat

Isabel Allende no pot amagar l'emoció ni la contradicció de sentiments que li han despertat la mort d'Augusto Pinochet. "Ha mort Augusto Pinoche Ugarte, el general que va trair el seu jurament, que va trair el president Allende"; el general que va matar el seu pare i milers de xilens. Allende, però, lamenta que la justícia no hagi tingut temps d'actuar, -diu que ha reaccionat tard als crims de la dictadura- i recorda que Xile té encara moltes ferides obertes. Per això, avui, Isabel Allende ha fet una crida a la justícia perquè continuï fent la seva feina. "Hi ha molts processos oberts que hauran de continuar, que no es tanquen i que s'hauran de seguir investigant."

Allende ha destacat el paper jugat per Baltasar Garzón perquè "gràcies a ell es va aconseguir la detenció de Pinochet a Londres", que "va significar el canvi per a les víctimes i els seus familiars perquè es van obrir querelles contra el dictador". "Va significar que a Xile s'entengués que els crims comesos durant la dictadura van ser crims comesos per agents de l'Estat".

En aquest sentit, Allende ha lamentat que els tribunals xilens s'equivoquessin en admetre els arguments de defensa de Pinochet, que "va preferir passar per dement senil" que "enfrontar-se a la justícia". Tot i això, Allende ha reconegut que no va esperar mai veure Pinochet a la presó, però que sí que li hauria agradat veure una sentència condemnatòria que demostrés que, per a la justícia, tots som iguals".

Amb Pinochet ja mort Allende espera ara que la fortuna que l'exdictador va acumular durant el seu mandat "es torni a l'erari xilè o algun dia serveixi per a la reparació de les víctimes". Igualment confia que amb la seva desaparició, fins i tot els que van donar suport al cop d'estat i van ser pròxims a la dictadura comprenguin que aquest no pot ser mai el camí: "La millor herència que hem de deixar a les futures generacions és 'mai més'. Mai més un cop d'estat, mai més trencar l'ordre constitucional democràtic, mai més violacions dels drets humans."

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut