Carrer de Palamós inundat (Consol Molins)
Carrer de Palamós inundat (Consol Molins)

Activat l'Inuncat en fase d'emergència per les fortes pluges

Inundacions, trens aturats, carreteres tallades i desbordaments de rieres per la llevantada

Laura GalanActualitzat

L'episodi de fortes pluges provocades per la llevantada ha començat cap a mitja tarda i ha afectat diverses comarques del nord i el sud de Catalunya. A la nit ha arribat al litoral i prelitoral de Barcelona. El departament d'Interior ha activat el pla Inuncat, en fase d'emergència per les fortes pluges.

 

 

Protecció Civil recomana que ningú del Barcelonés, el Maresme i el Vallès Occidental no surti de casa.

 


A última hora de la nit s'ha donat per desaparegudes dues persones, una mare i el seu fill, a Vilaverd, a la Conca de Barberà, a causa de les riuades. Estaven 

Es recomana treure tots els cotxes aparcats en zones de risc, conduir amb precaució, no acostar-se a les esculleres i vigilar els tendals. Alguns rius i rieres poden tenir importants crescudes.

A la ciutat de Tarragona hi ha hagut carrers impracticables i moltes persones han tingut dificultats per poder tornar a casa seva. Aquestes tempestes han acumulat registres que superaven els 100 l/m².

A la tarda, a Amposta s'han anul·lat les classes de primària.

A Cambrils han hagut d'evacuar per precaució 50 nens de 6 i 7 anys de la Casa de Colònies de la Marinada, situada al costat de la riera Maspujols. 

 

 

 

Cotxe atrapat a la riera de Cambrils

En aquesta població del Baix Camp, 9.000 abonats s'han quedat sense subministrament elèctric.

A Marçà, al Priorat, ha caigut un mur al carrer de Dalt, com informaven els Bombers a través del seu compte de Twitter.

 



A la demarcació de Girona, el temporal també s'ha notat fort. A l'Estartit, al Baix Empordà, ha plogut amb força i alguns vehicles tenien dificultats per circular en algunes vies.

Fins a les cinc de la tarda, les principals afectacions havien estat al Baix Empordà, sobretot per inundacions, com a Palamós, i s'ha hagut de tallar la C-31 durant una estona a l'altura de Calonge.

 

Afectacions a Rodalies

Des de dos quarts de sis, l'acumulació d'aigua a les vies entre l'Hospitalet de l'Infant i Mont-roig ha interromput la circulació a la línia R16 i de trens de llarga distància del corredor mediterrani.

També per falta de subministrament elèctric ha quedat interrompuda la circulació ferroviària entre Girona i Llançà, cosa que afectava trens de les línies R11 i RG1; i també estava sense circulació l'R15 entre Marçà-Falset i els Guiamets per acumulació d'aigua a la via.

 

 

 

La companyia també ha informat que reforçarà la vigilància a les línies R1 i R16 pels efectes que les fortes ratxes de vent puguin tenir en el transport.

 



A la una de la nit, Trànsit informava de les carreteres afectades per inundacions:

 

 

Dos vols suspesos a l'aeroport de Reus

La llevantada ha fet que l'aeroport de Reus cancel·lés la sortida de dos vols, els passatges dels quals s'allotjaran en hotels.

 

 

Perill de crescudes de rius i rieres

Els meteoròlegs han advertit del perill de crescudes dels rius i rierols de Catalunya per la intensa pluja que s'espera per a aquesta nit i matinada, quan es poden superar els 100 litres per metre quadrat i fins i tot acostar-se als 200 en zones com les comarques gironines del Ripollès o la Garrotxa.

Protecció Civil manté la fase d'alerta activada del Pla d'Emergències per Inundacions, Inuncat, i el Servei de Meteorologia de Catalunya preveu acumulacions de 100 litres d'aigua per metre quadrat de manera generalitzada a tot Catalunya i localment es podran superar els 200 litres en algunes zones.

Preveuen que amb el pas de les hores creixerà el cabal dels rius, especialment a les conques del Muga, Fluvià, Ter, Llobregat i el marge esquerre del Segre (Ondara, Sió i Corb), i en menor grau el Besòs, Congost i Mogent.

Protecció Civil, que ha recomanat evitar la circulació durant aquesta nit i matinada per les pluges, ha demanat als municipis afectats que prenguin mesures com la senyalització dels punts inundables i tanquin els accessos a zones pròximes a rius, rierols i passejos marítims.


Temporal de llevantada

Es preveu que el temporal de llevant avanci de mar a terra i de sud-est a nord-oest en les pròximes hores i que les pluges vagin acompanyades de cops de vent, que al litoral i prelitoral poden superar els 70 km/h i en cotes altes de l'interior, els 90 km/h.

També adverteixen del fort temporal marítim de llevant que pot causar danys al front marítim, especialment a la costa central i la Costa Brava, cosa que pot dificultar que els rius vessin tota l'aigua recollida al mar.

Sobre les conques internes, l'Agència Catalana de l'Aigua i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre han informat que no es preveuen tants creixements sobtats dels rius més grans, sinó un creixement sostingut que pot provocar inundacions, sobretot a les zones planes quan recullin tota l'aigua acumulada, i especialment durant la pròxima nit i primeres hores de dimecres.

Han advertit, no obstant això, que sí que es poden donar crescudes sobtades en rierols i petits afluents de tot el litoral i prelitoral en el moment de màxima intensitat de precipitació.


Cap de fibló a Eivissa

Un cap de fibló a Sant Antoni d'Eivissa ha tombat uns dos-cents arbres i ha causat nombrosos desperfectes a la zona.

Protecció Civil, la Brigada d'Obres municipal i la Policia Local i nombrosos voluntaris de Sant Antoni estan treballant per solucionar les incidències provocades per la tempesta.

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut