Una casa de colònies evacuada al Baix Camp i una via de tren enfonsada a les Garrigues
Via enfonsada a la zona de les Borges Blanques

Una casa de colònies evacuada al Baix Camp i una via de tren enfonsada a les Garrigues

Hi ha quatre desapareguts: dos d'un bungalou arrossegat per l'aigua a Vilaverd i dos més a l'Espluga de Francolí

RedaccióActualitzat

Les comarques de Tarragona, especialment, el Baix Camp i la Conca de Barberà, han estat molt afectades pel temporal d'aquesta nit i matinada, que ha desbordat el riu Francolí. Hi ha dos desapareguts una dona i el seu fill a Vilaverd, a la Conca de Barberà, després que l'aigua s'endugués el bungalou on vivien. I Protecció Civil ha informat que s'ha trobat un cotxe al barranc de Sant Joan, a l'Espluga de Francolí, sense ningú dins. Se sap, però, que dos dels quatre desapareguts són d'aquesta població.

A Cambrils, Montblanc i l'Espluga de Francolí hi ha hagut destrosses molt importants provocades pels aiguats.

Els Mossos han decidit tallar l'accés a l'Espluga de Francolí després de les destrosses que hi ha hagut a causa del temporal.

 

 

La població ha quedat incomunicada durant la nit passada. La força de l'aigua que portava el riu Francolí s'ha endut completament el celler Rendé Masdéu.

 

Això és el que ha quedat del celler Rendé Masdéu, a l'Espluga de Francolí

L'aiguat ha fet que tan sols hagi quedat operatiu l'accés nord al municipi, des de Vimbodí i Poblet. Hi ha dos ponts tancats al trànsit, plens d'escombraries i sense baranes. El carrer de la Font ha estat un dels més castigats. L'aigua ha arribat gairebé als dos metres d'alçada.

 

A Montblanc, que ha acumulat fins a 106 litres per metre quadrat, el Francolí ha passat per sobre el pont medieval i el pont nou de la ciutat. Ha deixat carrers tallats, restes arrossegades per tot arreu i comerços i garatges amb les portes rebentades.

 

Montblanc després del temporal (Foto: Òscar Riera)

El nivell de l'aigua a la capital de la Conca de Barberà ha arribat a tocar de l'antic hospital de Santa Magdalena, seu de l'Arxiu Històric.

Josep Andreu Domingo, alcalde del municipi, no recorda una riuada com aquesta.

"Aquest pont del segle XII ha aguantat una altra riuada. Pel nivell que ha arribat diria que és com l'aiguat de Sant Lluc del 1798 i superior al del 1994"

"Ara, el primer que farem és obrir la carretera. També anirem a netejar el col·legi de la Mercè. I després ens posarem a avaluar els danys arqueològics que hagi tingut el pont. I tornarem a començar com sempre..."

 

El pont ha fet de tap a la riuada d'aquesta matinada
 

 

A Cambrils, on hi ha diverses rieres i torrents que travessen el poble, s'han superat els 140 litres per metre quadrat i l'aigua ha fet caure un pont. Alguns cotxes han quedat atrapats a les rieres i els bombers han hagut de rescatar-ne els ocupants.

L'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, explica que les rieres que desemboquen a la població han provocat les destrosses:

"Tenim rieres, barrancs i rierols, en tenim set a tot el terme municipal, i això fa que en dies com aquests s'acumula molta pluja en els municipis pròxims. Tot plegat fa que es desbordi la situació. Ja hem vist que les destrosses són molt importants: una passarel·la del pont i altres infraestructures malmeses"

 

Restes de troncs a la platja de Cambrils (EFE)

 

50 nens de 6 i 7 anys que eren en una casa de colònies han estat desallotjats.

 

 

Fins a 5.000 abonats s'han quedat sense llum aquesta matinada.
 

Pont arrossegat per la riera de l'Alforja, a Cambrils (ACN)

La força de l'aigua s'ha emportat part d'un pont de la riera de l'Alforja.

 

L'aiguat s'ha emportat cotxes a Cambrils

La baixada de la riera ha atrapat alguns cotxes i els bombers han hagut de rescatar les persones que hi havia a dins.

També a Cambrils ha quedat aturat, per les vies inundades, un tren de l'R16, que feia el trajecte entre Tortosa i Barcelona. Els passatgers han passat la nit dins el tren, fins aquest matí, quan Renfe finalment ha habilitat autobusos perquè continuessin el viatge. El mateix ha passat a l'Aldea, on els passatgers d'un altre tren que havia estat aturat tota la nit n'han pogut marxar a primera hora.

La llevantada ha estat complicada també al Camp de Tarragona. Hi ha hagut inundacions de baixos i crescudes de rius i rieres, rescats de persones atrapades als seus vehicles i talls de trens i de carreteres per culpa de les inundacions.


Fortes pluges a les Garrigues

També hi ha afectacions a les comarques de Lleida, sobretot a les Garrigues. El municipi de l'Albi s'ha endut la pitjor part, amb l'aigua baixant a l'ample dels carrers. Al vespre va començar a ploure molt intensament i ho ha fet durant hores.

 

 

La força de l'aigua ha provocat una imatge insòlita a les Borges Blanques. El terreny que suporta la via no ha resistit l'envestida de l'aigua i ha cedit completament.

 

El riu Gorg s'ha desbordat i a la part baixa del poble s'ho ha endut tot, cotxes inclosos. Al cap d'una estona, l'aigua s'ha retirat, però ha deixat emprentes com la d'un vehicle encastat a la porta d'un magatzem. L'aigua ha destrossat tanques, un magatzem i una caseta agrícola. Ha inundat baixos i ha rebentat diversos dipòsits de gasoil.

Algunes carreteres s'han tallat per culpa de l'aigua. Per exemple, l'N-240 o l'accés a l'autopista AP-2.

 

 

 

No hi ha hagut ferits com tampoc n'hi ha hagut uns quilòmetres més avall, a Arbeca, quan diversos vehicles s'han vist atrapats per l'aigua i la desena de persones que hi eren se n'ha escapat. De fet, l'estesa de cotxes abandonats a l'aigua o al fang ha estat una constant a les carreteres de les Garrigues.

A Puigverd de Lleida, al Segrià, s'ha desbordat el torrent.

 

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut