La policia diu que es tindran en compte els antecedents de fins a cinc anys enrere (Europa Press)

Interior ja avisa les víctimes de violència masclista si l'agressor és reincident

A l'Estat Espanyol hi ha un 9,3% d'homes que han agredit més d'una parella o exparella

A partir d'aquest divendres, la policia ja podrà informar les víctimes de violència masclista quan el seu agressor tingui antecedents per delictes similars.

El nou protocol no afectarà, però, totes les dones maltractades, sinó les que es consideri de risc mitjà, alt o extrem, que són una minoria.

Ho ha ordenat el Ministeri de l'Interior, que també vol que aquesta informació arribi a les dones maltractades en el cas que sigui el seu entorn el que alerti de la situació de violència.

A l'estat espanyol, segons fonts d'Interior, el 9,3% dels agressors respon a un "perfil de reincidència". Es podrà avisar les dones dels antecedents registrats en els últims cinc anys

Fins ara, les víctimes, un cop denuncien, tenen accés a aquesta informació a través de l'atestat policial que reben, però aquesta nova ordre hauria de facilitar que ho puguin saber més ràpidament en els casos més greus i de més risc.

La instrucció 1/2023 entra en vigor aquest 10 de febrer. El sistema d'alertes s'activarà si la policia detecta un nou cas de violència per part de la parella o exparella, encara que no es formalitzi cap denúncia.

Se n'exclourà la violència que ja hagi prescrit, amb sentències absolutòries o sobreseïments. L'alerta no serà automàtica sinó que la policia l'avaluarà "cas per cas". 

61.000 agressors reincidents

El sistema VioGen té informació de 655.571 agressors, el 90% dels quals van atacar una sola víctima. Segons el Ministeri de l'Interior, hi ha registrats uns 61.000 homes, el 9,3% dels quals encaixen en el perfil d'agressors "persistents".

51.092 hi consten com a agressors de dues dones, 7.832 de tres i 2.155 de més de tres. Una altra de les mesures que es volen reforçar són les polseres de control telemàtic per protegir les dones en risc d'homicidi. 

Aquest 2023 hi ha hagut vuit víctimes mortals i 13 menors han quedat orfes. 

Els agents hauran d'analitzar sempre el risc que suposen aquests antecedents de l'agressor per a la parella actual i la necessitat que la dona i l'entorn els sàpiguen.

Protecció de dades

Interior assegura que té en compte la llei de protecció de dades, i per això els antecedents es tenen en compte durant els cinc anys anteriors. La comunicació tampoc no facilitarà detalls concrets sobre els fets anteriors.

A partir d'ara també es pretén intensificar la monitorització i supervisió de qualsevol agressor, en particular dels reincidents i aprofundir en la investigació de l'entorn de la víctima.

 

ARXIVAT A:
PolicialViolència masclistaFernando Grande-Marlaska
Anar al contingut