Londres

Informe d'Amnistia Internacional: Baixen un 4% les execucions per pena de mort

El 84% de les 993 execucions del 2017 es van fer només en 4 països: el Pakistan, l'Iraq, l'Aràbia Saudita i l'Iran

RedaccióActualitzat

Amnistia Internacional ha difós l'informe sobre la pena de mort al món del 2017, que presenta indicadors esperançadors, amb l'abolició de la pena capital en alguns països de l'Àfrica subsahariana. En tot cas, l'organització remarca que no es pot abaixar la guàrdia. Hi ha hagut 993 execucions en 23 països, una xifra que suposa un 4% menys que el 2016.

La Xina continua sent el principal executor del món. Les dades són secret d'estat. Però es creu que encara hi ha milers d'execucions cada any. Si deixem de banda la Xina, el 84% de les execucions van tenir lloc en tan sols 4 països: el Pakistan, l'Iraq, l'Aràbia Saudita i l'Iran.

 

 

 

La coordinadora d'Amnistia Internacional a Catalunya, Adriana Rivas, ha explicat què és el més alarmant d'aquestes dades:

"Que països com la Xina, per exemple, executin més persones que a tots els altres països del món en conjunt, és un cas absolutament anòmal en la comunitat internacional, al marge de les normes jurídiques internacionals. Està al marge de les peticions d'informació de les Nacions Unides. Milers de persones són executades cada any amb un sistema opac."

La disminució de l'aplicació de la pena de mort afecta a tot el món. Però destaca el fenomen de l'Àfrica subsahariana, on diversos països han fet importants passos cap a l'abolició, i també a Guinea, que s'ha convertit en el 20è estat africà a abolir la pena capital.

Els Estats Units es mantenen com a únic país americà que fa execucions. Concretament n'hi ha hagut 23 aquest 2017. Guatemala, en canvi, s'ha convertit en el país 142 que aboleix la pena de mort.

 

 

A Àsia i Oceania, 9 països han fet execucions. Singapur va duplicar-ne el nombre respecte al 2016 i totes van ser per delictes de drogues.

Mentrestant, a Europa i l'Àsia Central, Bielorússia és l'únic país on hi va haver execucions.

El Pròxim Orient i Àfrica són les regions amb més penes de mort, 847. L'Iran, ferm defensor de la pena capital, ha aprovat reformes legislatives per reduir les execucions per delicte de drogues. A Egipte, en canvi, les condemnes a mort han augmentat un 70%.

Una dada molt positiva és que ara ja són 142 els països que han abolit per llei o a la pràctica la pena de mort. Fa 40 anys eren 16.

ARXIVAT A:
Drets humans
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut