Una escola incendiada a la província d'Hainaut, a Bèlgica, per part de radicals contra l'educació sexual obligatòria
Una escola incendiada a la província d'Hainaut, a Bèlgica, per part de radicals contra l'educació sexual obligatòria (AFPTV)

Incendis i actes vandàlics en escoles belgues contra l'educació sexual obligatòria

Una campanya llançada per la ultradreta catòlica i moviments musulmans, entre d'altres, ha reunit 1.500 persones en una manifestació contra un decret aprovat a la part francòfona del país

Actualitzat

Una desena d'escoles de Valònia, a Bèlgica, han patit incendis i actes vandàlics els últims dies. El motiu? Una campanya contra l'educació sexual obligatòria en cursos de primària i secundària a les regions de Valònia i Brussel·les, la part francòfona de Bèlgica. 

Qui hi dona suport? Una amalgama de col·lectius formada per la ultradreta dreta catòlica i moviments musulmans, a més de persones del món antivacunes i altres que atien teories conspiranoiques

Fins al punt que aquest diumenge 1.500 persones es van manifestar al centre de Brussel·les en contra de l'anomenat decret Evras (les sigles en francès d'educació per a les relacions, la vida afectiva i sexual), que va aprovar fa uns dies el Parlament de la Federació Valònia-Brussel·les. 

La major part dels incendis i actes vandàlics a escoles han passat a la zona de Charleroi, al sud, amb pintades contra el programa Evras, i també hi ha hagut actes vandàlics a Lieja, a l'est. 


La ministra: "Són actes terroristes inadmissibles" 

La resposta de la ministra francòfona d'Educació, Caroline Désir, ha estat contundent: "Els incendis són actes terroristes inadmissibles", va dir aquest divendres després d'una visita d'un dels centres incendiats, a prop de Charleroi.

"S'ataca la nostra educació i la nostra llibertat d'educació, són actes d'una barbàrie extrema", va afegir la ministra.

Al seu compte de la xarxa social X, Désir ha repiulat un article d'investigació de la Radiotelevisió Belga Francòfona, l'RTBF, que explica que darrere d'aquest moviment contra l'educació sexual hi ha una xarxa de 25 persones relacionades amb teories de la conspiració, l'extrema dreta i fins i tot amb la pedofília

Després d'aquests actes vandàlics, el govern belga ha reforçat la presència policial a les zones afectades. 


Què ha canviat amb el decret d'educació sexual? 

Fins ara, les escoles francòfones de la Federació Valònia-Brussel·les podien decidir de manera individual si oferien o no classes d'educació sexual. 

D'ara endavant, tots els alumnes de sisè de primària (d'11 i 12 anys) tindran dues hores setmanals de classe i n'hi haurà dues més en el quart curs de secundària, als 15 i 16 anys. 

Amb aquest programa es vol unificar l'educació sexual a totes les escoles belgues, ja que fins ara només les escoles neerlandòfones oferien classes obligatòries d'educació sexual

ARXIVAT A:
Educació Educació sexual
Anar al contingut