Hospitals catalans comencen a tractar infants ucraïnesos amb càncer, com el Kyrylo

El Kyrylo va arribar a Catalunya amb la seva mare fugint de les bombes a Ucraïna, i al cap d'una setmana ja l'estan visitant a l'Hospital Vall d'Hebron

RedaccióActualitzat

Aquest divendres ha arribat a Barcelona un avió amb 16 nens ucraïnesos que tenen càncer i que necessiten ser tractats. Seran distribuïts per diferents hospitals catalans de referència en el tractament del càncer pediàtric.

A la Vall d'Hebron ja estan atenent el Kyrylo. Ell i la seva mare, la Natàlia, van arribar pel seu compte fa uns dies fugint de la guerra i ara ja li estan fent seguiment mèdic.

Fugir de la guerra amb un fill amb una malaltia greu és doble patiment. Per a la Natalia va ser una decisió molt difícil, però també molt ràpida, "en el moment en què les bombes van caure a prop de casa i el meu fill va començar a plorar".

La Natalia i el seu fill Kyrylo fa poc més d'una setmana que van arribar a Cambrils, a casa d'un amic ucraïnès. El nen just havia acabat el tractament oncològic quan va esclatar la guerra. Encara necessita proves i seguiment mèdic per anar confirmant que el càncer està sota control. Un hospital de París on havia fet part del tractament els va fer de pont amb la Vall d'Hebron i els serveis socials de Cambrils els va ajudar amb les gestions. Al cap d'una setmana, ja els estan atenent.

El cap d'Oncologia Radioteràpica de la Vall d'Hebron, Jordi Giralt, explica que, per a uns pares, tenir un fill malalt de càncer és "una experiència duríssima".

"Trobar-se acollits i que tot l'hospital es posés a la seva disposició va ser realment com un alliberament."

Nens ucraïnesos malalts de càncer seran tractats en diversos hospitals catalans


Protocols especials per a aquests casos

El Kyrylo no és l'únic nen ucraïnès que seguirà el tractament a Barcelona. Avui ha aterrat un avió amb nens d'Ucraïna amb càncer que, coordinats pel Servei Català de la Salut i amb la col·laboració de diverses organitzacions contra el càncer, seran atesos en diferents hospitals de la ciutat, com Sant Joan de Déu, l'Hospital de Sant Pau o l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Els especialistes estan acostumats a tractar situacions molt complexes, que en aquest cas encara són més extremes. L'Anna Llort, oncòloga pediàtrica a la Vall d'Hebron, recorda que "evidentment, s'ha de tractar tota la família, no només el pacient".

"És una situació molt sensible i per això tenim professionals, psicòlegs i treballadors socials que ens donen suport."

Els grans hospitals catalans ja tenen portocols especials per tractar catàstrofes amb múltiples víctimes, com per exemple un atemptat terrorista. Saben que les persones passen per un procés per anar assimilant el que els ha tocat viure.

Eunice Blanco, cap de Treball Social de la Vall d'Hebron, diu que s'ha d'entendre tot l'estrès posttraumàtic que ha produït la la situació que han viscut. Afegeix que els pares, en situacions com aquesta "pateixen per tornar d'alguna manera a l'equilibri, no només de la part de la malaltia, sinó que puguin trobar una estabilitat i una seguretat".

Una seguretat que el Kyrylo i la seva mare comencen tot just a sentir, ara que són en un lloc amb pau i el nen està rebent l'atenció que necessita. Fa poc més d'una setmana que són aquí, i des de fa pocs dies, diu la mare, el Kyrylo "ha començat a dormir tota la nit sense despertar-se i preguntar-me per què ens estan bomberdejant".

Malgrat tot, però, la Natalia té constantment el cap al seu país, on hi ha el seu marit i més família. El seu desig és tornar-hi tan aviat com sigui possible.

 

ARXIVAT A:
SalutUcraïna
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut