Gent punxant-se al carrer en ple dia: el malson dels veïns de la narcosala del Raval

Problemes de seguretat i higiene en una zona on es recullen més d'un centenar de xeringues cada dia

Begoña Grigelmo MiguelActualitzat

Mentre un home es punxa a la mà, una dona ho fa al braç. El noi que és al seu costat busca algun punt de la panxa. A pocs metres, un home no es pot ni aixecar de terra. I una mica més enllà, la policia discuteix amb tres persones, segons els veïns, traficants de droga.

Tot això passa en una plaça, just davant de la narcosala Baluard, a l'avinguda de les Drassanes de Barcelona. Només aquí recullen cada matí més de 100 xeringues. Això ens diuen treballadors de la neteja, que es volen mantenir en l'anonimat.

Els que sí que volen que se senti la seva veu són els veïns de la zona. Diuen que aquestes escenes són un clàssic als carrers del voltant del centre de salut Baluard, on s'atenen persones amb problemes de drogodependència. I que tot plegat comporta tràfic, robatoris, baralles, brutícia i inseguretat, que pateixen ells.

L'Óscar és veí del carrer del Cid.

"En principi, la gent hauria de consumir, sota la tutela d'algú, dins de la narcosala. Però com que tenen una afluència tan gran de drogodependents i una mala gestió, què fan? Els donen les xeringues i 'punxa't on vulguis'."

 

Cada cop que vol sortir al carrer, la Maite, una veïna del carrer de Peracamps, diu que abans mira per la finestra. Tem trobar-se situacions com un noi punxant-se al coll ajupit entre la seva porteria i un cotxe.

"Ahir anava amb preses, havia trucat a un taxi i no em vaig recordar de mirar per la finestra. I quan vaig sortir per la porta del portal n'hi havia un a la meva porta punxant-se i dos més entre els cotxes. I em diu: 'Tu què mires?' Jo dic: 'Home, jo no miro res.' I 'Què fas aquí?' I dic: 'Soc a casa meva'."

I a tothora, asseguren, es troben persones que consumeixen en un banc d'una plaça o asseguts al carrer, a la vista de tothom.

Luis Puig Buch, del bar Can Juanito, ho viu en primera línia.

"A les tardes no acostumo a obrir per seguretat. A partir de les sis i les vuit els veïns tenen por de sortir. Carreres amunt i avall no només de ionquis sinó també de lladres."

Exigeixen que l'Ajuntament traslladi la sala de consum, però el consistori ja ha dit que no ho farà. Tot i que reconeix la situació que pateixen els veïns, diu que s'han vist més persones al carrer per les mesures de seguretat pel coronavirus, que feien que molts s'haguessin d'esperar per ser atesos a la plaça.

 
 

Per redreçar la situació, han decidit aplicar mesures puntuals des d'aquest dimecres mateix: més policia per dissuadir el tràfic, més neteja de xeringues, educadors treballant durant tot el dia a l'exterior i el doble de places de consum supervisat.

Ho explicava Janet Sanz, tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament de Barcelona.

"Que a fora es faci l'espera de la millor manera. Per això són tan importants els operatius de seguretat, neteja i desinfecció, que és el treball que estem fent a peu de carrer. I, per tant, evitar aglomeracions, soroll i problemes que es puguin generar."

I encara que tots voldrien evitar que ningú es punxés al carrer, a plena llum del dia, i a la vista de tothom, els veïns no confien que els problemes se solucionaran.

 

ARXIVAT A:
Drogues
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut