Barcelona

Gemma Montull va "professionalitzar" la sortida de diner negre del Palau

Continuen les declaracions dels testimonis del "cas Palau", que avui han explicat com l'exdirectora financera del Palau de la Música, Gemma Montull, va "professionalitzar" la sortida de diner negre de l'entitat. Els treballadors han ratificat la doble facturació i han assegurat que el pagaments sospitosos es feien antigament en bitllets en efectiu ficats en sobres, mentre que ella va establir la realització de factures.

Actualitzat
Dos comptables del Consorci del Palau de la Música, David Regalada i Isabel Rodríguez, han dit que els pagaments en negre van començar abans de l'arribada de Montull, el 2003, i que amb la nova directora financera es va canviar la "forma" de fer-ho, però no el "fons" dels pagaments.

Són algunes de les declaracions que ha escoltat el jutge d'instrucció número 30 de Barcelona, Juli Solaz, que investiga el saqueig de comptes al Palau de la Música Catalana des de fa nou mesos.

Tot i aquesta "professionalització" de les maneres, amb les explicacions dels treballadors s'ha reforçat la teoria que el Palau funcionava amb doble comptabilitat, fet confirmat ja aquest dijous per altres empleats, entre ells l'antiga cap de comptabilitat, Rosalía Inglés. Aquest divendres també ha declarat una treballadora de l'Orfeó Català i el cap de manteniment, Marta Bas.

Doble circuit per a la facturació ordinària i extraordinària

La doble comptabilitat del Palau, segons les declaracions dels primers testimonis del cas, comprenia la facturació ordinària, en què les factures de despeses corrents eren confirmades, mensualment, pel departament corresponent i per l'aleshores director administratiu, Jordi Montull. La facturació extraordinària només era autoritzada per Montull, es pagava de manera immediata i sense demores.

En alguns casos, per a les "factures exprés" els treballadors havien de realitzar talons i entregar-los en mà a Millet i Montull, els principals imputats del presumpte desfalc de més de 35 milions d'euros i antics gestors del Palau. En una ocasió, les presses que se'ls imposava, segons els testimonis, haurien fet caure per les escales una treballadora.

Pagaments "exprés" per a difusió de promocions i bustiada

A través de la "facturació extraordinària" es van pagar els serveis d'empreses com New Letter, Letter Graphic i Hispart, que van facturar una gran quantitat de diners al Palau per serveis promocionals. Els treballadors no han pogut explicar si aquestes empreses van realitzar efectivament els treballs. Sí que han tornat a coincidir que rebien totes les ordres de Gemma Montull i que, una vegada, van oblidar esborrar una part de l'adreça privada de Millet, on presumptament es van fer obres com si fossin reformes del Palau.

El 19 d'abril declararan els responsables de New Letter i Letter Graphic i el 27 d'abril ho farà Juan Manuel Parra, administrador d'Hispart i gestor, també, d'una societat que ha organitzat actes electorals de CiU. El dia 30 donaran explicacions al jutge Juli Solaz les dones de Millet i Montull.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut