El 20% dels universitaris majors de 50 anys hi arriben amb estudis primaris

Ganes d'aprendre i d'estar actiu: les raons d'anar a la universitat més enllà dels 50

Un estudi demostra els beneficis físics i mentals de l'activitat universitària en persones grans

Les dues motivacions principals que mouen milers de persones majors de 50 anys a fer estudis universitaris són les ganes d'aprendre i de mantenir-se actives. Les universitats de parla catalana ja compten amb 18.000 alumnes - el 6% del total de matriculats - i el col·lectiu augmenta.

Hi ha el doble de dones que d'homes i un 20% del total hi ha arribat només amb estudis primaris.

La Mercè té 65 anys. Es va prejubilar d'una empresa multinacional que l'ocupava moltes hores al dia i molts dies la setmana. I va omplir l'agenda matriculant-se a la universitat en un grup de sèniors: "Hem fet un grup de 10 persones que som com una família." En Josep Lluís, de 74 anys, és metge jubilat i el que més li agrada és anar a classe amb joves.

Pots veure el testimoni d'aquests dos universitaris en aquest vídeo del Telenotícies:


Un estudi de la Xarxa Vives d'Universitats i la Facultat d'Educació Social i Treball Social Pere Tarrés demostra que els programes universitaris sènior milloren la salut física i mental alhora que beneficien la vida social i cultural dels majors de 50 anys.

Els enquestats reconeixen que cursar estudis a la universitat els ajuda a vèncer temors i complexos, reduir sentiments d'ansietat o depressius, superar situacions vitals traumàtiques, com la viudetat, la malaltia o la pèrdua d'algun familiar. També millora, diuen, la seva capacitat intel·lectual i de memòria, es tornen més tolerants i humils, més receptius a aprendre a fer servir les TIC, i incrementen les relacions socials.

Segons l'estudi, anar a la universitat també suposa un augment de l'activitat cultural, com anar a museus, teatres o cinemes, cosa que incrementa els coneixements i permet participar en converses de forma més fluïda i segura.

 

ARXIVAT A:
Universitat
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut