Moscou

Més de 3.000 detinguts a les manifestacions a Rússia contra la detenció de Navalni

Desenes de milers de persones han sortit al carrer seguint la crida de l'activista opositor a Putin, que segueix empresonat a Moscou

Yasmin Córdoba SchwanebergActualitzat

Manifestacions massives en un centenar de pobles i ciutats de Rússia en suport a Aleksei Navalni. La policia ha reprimit amb força les concentracions i ha detingut per ara gairebé 3.300 persones, que han tornat a desafiar el Kremlin i un fred gèlid per protestar per la detenció del principal activista opositor de Vladímir Putin.

Amb uns 40.000 seguidors de Navalni al centre de la capital, la concentració de Moscou ha estat una de les més massives dels darrers anys i, com és habitual, ha provocat una forta repressió per part de l'operatiu policial. L'equip de Navalni ha qualificat les manifestacions de"les més grans de la història russa contemporània". 

A Sant Petersburg han sortit al carrer unes 10.000 persones, on també s'han sentit crits de "Putin és un lladre" i "Llibertat per a Navalni". Algunes protestes han tingut lloc a Sibèria, com és el cas de la ciutat de Iakutsk, on els participants han aguantat una temperatura de -53 graus.

La manifestació ha tornat a desafiar el fred i el poder del Kremlin (REUTERS/Evgenia Novozhenina)

 

 

Sergei Radchenko, un manifestant de 53 anys, reconeix que ha tingut por de sortir al carrer, però que havia d'actuar davant d'un sistema judicial "fora de control":

"Estic cansat de tenir por. No he vingut només per mi, sinó per Navalni, pel meu fill i perquè no hi ha futur en aquest país."

 

Exitosa crida de Navalni a sortir el carrer per protestar (REUTERS/Maxim Shemetov)

 


A banda dels centenars de detencions indiscriminades i violentes per part de la policia, també s'ha arrestat la dona de Navalni, Iúlia Navalnaia, i diversos col·laboradors, alguns ja els dies previs.

Instants abans que Liubov Sóbol, una altra opositora de Putin, fos detinguda a la manifestació de Moscou (REUTERS/Anton Zverev)


Les concentracions han estat una resposta a la petició del mateix Navalni, que havia demanat als seus partidaris que protestessin després de ser detingut quan tornava a Rússia des d'Alemanya. A Berlín havia rebut tractament per curar-se de l'enverinament amb l'agent nerviós Novitxok, del qual Navalni acusa directament el Kremlin.

 

Manifestacions sense autorització

Les autoritats russes havien advertit la gent que no participessin en les manifestacions pel perill de contagiar-se de Covid i perquè s'arriscaven a ser empresonats, ja que les protestes no estaven autoritzades. De fet, a Rússia és habitual que l'oposició no obtingui permís per manifestar-se.  

Detencions violentes entre els milers de seguidors de Navalni concentrats arreu de Rússia (REUTERS/Maxim Shemetov)


La resposta massiva d'aquest dissabte es relaciona també amb la indignació que ha provocat la publicació d'un vídeo en què Navalni acusa Putin de tenir un palau secret i luxós a la riba del mar Negre construït amb diners procedents de les trames de corrupció. Ja s'ha visionat més de 70 milions de vegades.

Navalni està empresonat a Moscou i sobre ell pesen diferents causes judicials, que l'activista anticorrupció considera invencions del Kremlin.

La policia ha detingut els seguidors de Navalni, entre els quals també alguns dels seus col·laboradors (REUTERS/Evgenia Novozhenina)


Reaccions a l'exterior

A banda de les advertències prèvies a les manifestacions "il·legals", el Kremlin no s'ha tornat a pronunciar. La Fiscalia estatal sí que ha anunciat que investigarà actes de presumpta violència contra els agents de la policia per part de manifestants.

Alguns periodistes que cobrien les protestes també han estat detinguts, fet que ha provocat les crítiques de l'ambaixada dels Estats Units a Moscou. Rebecca Ross, la portaveu, considera que sembla "una campanya concertada per reprimir la llibertat d'expressió i la reunió pacífica".

 

Manifestació en suport a Navalni a Praga, a la República Txeca (REUTERS/David W Cerny)

El Regne Unit ha instat ja Rússia a respectar els compromisos internacionals sobre drets humans, després que el Ministeri britànic de Relacions Exteriors es mostrés "profundament preocupat per la detenció de manifestants pacífics".

A Berlín, Hamburg, Munic o Praga, s'han repetit manifestacions contra la detenció de Navalni. Menys nombroses han estat les que s'han organitzat a París i Bulgària.

Seguidors de Navalni a la manifestació de París (REUTERS/Christian Hartmann)

 

ARXIVAT A:
RússiaVladímir Putin
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut