Navalni a l'avió que l'ha portat de Berlin a Moscou amb periodistes
Navalni a l'avió que l'ha portat de Berlin a Moscou (Reuters)

Detenen l'opositor rus Aleksei Navalni només aterrar a Moscou

L'activista anticorrupció decideix tornar a Rússia cinc mesos després d'un enverinament del qual acusa el Kremlin

RedaccióActualitzat

Cinc mesos després del seu enverinament, l'opositor rus Aleksei Navalni ha decidit tornar a Rússia. Només aterrar a Moscou, la policia l'ha detingut al control de passaports.

Navalni tenia una ordre de detenció que es podia fer efectiva quan trepitgés territori rus. Fa uns dies que va anunciar la voluntat de tornar al seu país, després d'estar-se recuperant a Berlín de l'enverinament que va patir amb la substància Novitxok i que li va provocar un col·lapse en un vol a Sibèria.


Mentre la tensió entre la policia i seguidors de Navalni augmentava a l'aeroport de Vnúkovo a Moscou, on havia d'aterrar l'avió, el vol ha estat desviat a l'aeroport de Xeremétievo, també a la capital russa.

Navalni i la seva dona Yulia un cop aterrats a Moscou, esperant per sortir de l'avió
Navalni i la seva dona Iúlia un cop aterrats a Moscou, esperen per sortir de l'avió (Reuters)
Navalni surt de l'avió a l'aeroport de Moscou (Reuters)

L'expectació a dins l'avió era màxima, farcit de periodistes. Navalni assegurava que passés el que passés en arribar a Moscou -sobre ell pesen diferents causes judicials- seguiria destapant "escàndols" que incomoden el Kremlin.

Quan ha baixat de l'avió, continuava confiat:

"No tinc por. Ara aniré al control de fronteres, el passaré i me n'aniré a casa perquè sé que tinc raó. Els casos penals que hi ha en contra meu han estat falsificats. Volen espantar-me. No només ho dic jo, sinó també els tribunals. Intenten posar-me a la presó per un cas en què el Tribunal Europeu dels Drets Humans ja ha sentenciat a favor meu. No tinc por de res i us animo que vosaltres, tampoc."

Moment en què les autoritats s'enduen Navalni al control de passaports, després d'acomiadar-se de la seva dona
Moment en què les autoritats s'enduen Navalni al control de passaports, després d'acomiadar-se de la seva dona (Reuters)

La policia l'ha aturat al control de passaports, on se l'ha vist acomiadant-se de la seva dona. Navalni ha demanat anar acompanyat del seu advocat, cosa que els agents no han permès.

El Servei Federal Penitenciari de Rússia ha dit en un comunicat que Navalni "estarà detingut fins que es resolgui la justícia".
 

Dispositiu i detencions a l'aeroport

A l'aeroport on havia d'aterrar Navalni s'han reunit seguidors de l'activista anticorrupció. De seguida, la policia ha fet sortir tothom que no tingués bitllet, i ha començat a detenir una vintena de col·laboradors i seguidors de Navalni, com el seu germà Oleg.


També s'ha detingut una persona gran que portava una gran bandera de Rússia, enmig d'un dispositiu policial de grans dimensions tant a dins com a fora de l'aeroport.

(Reuters)
(Reuters)


Navalni s'havia mostrat tranquil durant el trajecte d'Alemanya a Rússia.

"Per què hauria de tenir por a Rússia? Tinc dret de tornar a casa", havia escrit a través de Twitter.

Amb un vídeo a Instagram mostrava el viatge amb la seva dona Iúlia just abans d'enlairar-se l'avió que els ha portat a Moscou.

 

 


En el següent vídeo, el corresponsal de TV3 a Moscou explicava que Navalni es podia enfrontar a una pena de presó en cas que tornés a Rússia.


Acusacions directes a Putin

Des que va ser enverinat, Navalni ha acusat directament el president de Rússia, Vladímir Putin, d'ordenar la utilització d'aquesta substància tòxica d'ús militar, que està prohibida.

L'opositor ha estat gairebé cinc mesos amb tractament mèdic, després de debatre's entre la vida i la mort i acabar en coma.

Peticions d'alliberament

El president del Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que la detenció de Navalni és "inacceptable" i ha demanat a les autoritats russes que el deixin en llibertat.

Amnistia Internacional ha exigit l'alliberament immediat de Navalni i l'ha qualificat de "pres de consciència".

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut