L'opositor rus amb la seva família a Berlín el 6 d'octubre (REUTERS)
L'opositor rus amb la seva família a Berlín el 6 d'octubre (REUTERS)

Navalni va ser enverinat, segons l'Organització per la Prohibició de les Armes Químiques

Gairebé mig centenar de membres de l'organisme internacional han exigit a Rússia que investigui les circumstàncies del succés

Les mostres de sang obtingudes de l'opositor rus Aleksei Navalni confirmen la presència d'un agent nerviós de la família de químics prohibits Novitxok. Ho constata l'Organització per la Prohibició de les Armes Químiques (OPCW en les seves sigles en anglès).

Segons l'OPCW, els biomarcadors que han detectat en la sang i l'orina de Navalni presenten "característiques estructurals similars a les dels químics que pertanyen" als del grup Novitxok.

Aquesta descoberta confirma els resultats difosos per Alemanya, on Navalni va ser tractat després de caure malalt en un vol a Sibèria el 20 d'agost. El govern de Berlín va demanar a l'OPCW que prengués mostres de Navalni i les analitzés després que els metges que el van tractar van concloure que havia estat enverinat amb Novitxok.

La substància que l'organisme internacional ha detectat en les mostres de Navalni no forma part de la llista d'armes químiques prohibides, però es tractaria d'una variant nova i no declarada de la família Novitxok, deien al comunicat.

Protesta internacional

"Aquests resultats són molt preocupats", ha dit el director general de l'OPCW, Fernando Arias, cridant als seus membres a complir els tractats internacionals en matèria de prohibició d'ús d'armes químiques.

Alguns governs occidentals han exigit que s'apliquin sancions contra Rússia per aquest cas. Però el Kremlin nega estar-hi involucrat i ha projectat dubtes sobre un possible enverinament de Navalni.

"No hi ha dubtes que un agent nerviós ha estat utilitzat per enverinar Aleksei Navalni", ha piulat la delegació britànica de l'OPCW a Twitter.


En un comunicat signat conjuntament, 44 membres de l'OPCW, inclosos Alemanya, el Regne Unit i els EUA, han exigit a Moscou que investigui el cas.

"Exigim a la Federació Russa, al territori de la qual es va dur a terme l'atac, que investigui i reveli, d'una manera ràpida i transparent, en quines circumstàncies s'ha donat aquest atac amb armes químiques", es llegeix al text.

El Novitxok és una toxina nerviosa de l'era soviètica que va ser utilitzada l'any 2018 al Regne Unit per enverinar un exespia rus. Els membres de l'OPCW van acordar l'any passat prohibir tots els químics de la família Novitxok, una prohibició que va ser efectiva fa quatre mesos.

ARXIVAT A:
Rússia
Anar al contingut