Barcelona

Gabriel Rufián: "Hem d'estar orgullosos que a Catalunya el Partit Popular sigui residual"

El cap de llista per Barcelona d'ERC diu que no és cert que estiguin contents de la victòria del PP i que voldrien que Espanya votés diferent, "però és el que hi ha"

RedaccióActualitzat

El líder al Congrés per Esquerra Republicana, Gabriel Rufián, ha dit aquest dilluns al matí que la situació no ha canviat, i que aniran a Madrid a "defensar Catalunya, el procés i el govern", i a "intentar no regalar el relat del que passa a Catalunya a segons qui".

Entrevistat per "Els matins" de TV3, Rufián ha rebutjat que el seu partit estigui content amb els resultats de les eleccions del 26-J perquè puguin facilitar l'agenda independentista:

"No ens alegrarem mai que un partit  tan reaccionari com el Partit Popular governi, sigui on sigui, a l'estat espanyol també. Aquest discurs de "com pitjor, millor" no el seguim, per molt que digui el Xavier Domènech."

Segons Rufián, el futur polític més probable a Espanya és el que s'ha anomenat la "gran coalició", amb un govern de PP i Ciutadans i amb el suport parlamentari del PSOE, almenys pel que fa referència al debat d'investidura. Ha reiterat que només donarien suport a un govern progressista que "posés les urnes", i que això no és cap "petició ni condició", sinó simplement "no trair el mandat que tenim".

En Comú Podem "s'ha de mullar i posicionar-se"

Pel que fa a Catalunya, el cap de llista d'ERC ha reclamat a En Comú Podem que "es mulli i es posicioni" a favor d'una república catalana independent. També els ha reclamat que no continuïn posant Convergència com a obstacle per arribar a acords. Segons Rufián, "dir que es vol guanyar el país sense CDC és desconèixer la realitat del que passa en aquest país, o encara pitjor, mentir." Segons Rufián, els resultats del 26-J han deixat el panorama molt clar:

"L'únic camí és aquí a Catalunya. El que va passar ahir a la nit el que fa és reflectir aquesta realitat. I em sap molt de greu, però és que són dades, són dos països que voten de manera absolutament diferent, i aquí a Catalunya ens hem de sentir molt orgullosos que un partit com el PP sigui residual."

ERC, tercera força al Senat

Gabriel Rufián, més tard i en roda de premsa a la seu d'ERC, ha fet una valoració molt similar a l'expressada als "Matins de TV3". En referència a En Comú Podem, ha afegit que entén que estiguin "molt enfadats" pels resultats de les eleccions, i els ha tornat a convidar a acceptar "l'únic canvi possible."

Rufián s'ha mostrat molt satisfet també pels resultats al Senat, i ha afirmat que, amb 10 senadors, ERC és ara la tercera força a la cambra alta. De tota manera, si es té en compte el conjunt d'Units Podem i les seves confluències, això no és del tot cert, perquè aconsegueixen fins a 16 senadors i es situen en tercer lloc, relegant ERC al quart. Al Senat el PP ha augmentat la seva majoria absoluta, amb 130 escons, i el PSOE s'ha quedat amb 43.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut