Forat per on s'han escapat 6 presoners palestins, aquest dilluns, a l'exterior de la presó de Gilboa (Reuters)

Fugida de pel·lícula: sis palestins s'escapen d'una presó israeliana d'alta seguretat

Han excavat un túnel des d'una cel·la i ara els busquen per Cisjordània

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada de diumenge a dilluns hi ha hagut a Palestina una fuga digna d'una pel·lícula de Hollywood: sis presoners palestins s'han escapat d'una presó d'alta seguretat per un túnel excavat des d'una cel·la.

Ho ha explicat el govern israelià, que ha engegat una gran operació per intentar capturar els fugats de la presó de Gilboa, als territoris ocupats per Israel al nord de Palestina.

Membres dels cossos de seguretat d'Israel, aquest dilluns a l'exterior de la presó de Gilboa (Reuters)

El túnel començava al lavabo d'una cel·la i portava fins a l'exterior del recinte de seguretat d'aquesta presó, que és a poca distància de la ciutat de Jenin.

També és a només 14 quilòmetres de Jordània, per la qual cosa el govern d'Israel tem que ja siguin a l'altra banda de la frontera.


"Un acte heroic i coratjós"

Un dels fugats seria Zakaria al Zubeidi, antic cap de les brigades dels màrtirs d'Al-Aqsa a Jenin, la branca armada de Fatah, el partit del president de Palestina, Mahmud Abbas.

Zakaria al Zubeidi parlant a les seves milícies, en una imatge del 2004 (Reuters)

Un portaveu d'aquest partit, Fawzi Barhoum, ha celebrat aquest dilluns la fuga:

"És un acte heroic i coratjós, una victòria per a la voluntat i la determinació dels nostres presoners heroics, un autèntic revés al sistema de seguretat sionista, que l'ocupació presenta com el millor del món."

Els altres cinc presoners que han aconseguit fugir són membres de la jihad islàmica també de Jenin, quatre dels quals complien condemnes de cadena perpètua.

Per evitar més fugues de la presó de Gilboa, està previst que els 400 presoners que hi ha, tots palestins, els portin a altres presons. Segons algunes informacions, a Jenin i als voltants s'han sentit trets a l'aire per celebrar la fuga.

5.000 palestins empresonats

Segons la versió oficial, l'alarma ha saltat cap a les 3 de la matinada, quan veïns de la presó han vist "persones sospitoses" movent-se a prop, però no han aconseguit localitzar els fugats.

La presó de Gilboa està en funcionament des del 2004, es va dissenyar amb l'ajuda d'assessors irlandesos i tenia fama de ser una de les més segures del país. Hi ha uns 5.000 palestins complint condemna a presons israelianes.

Zakaria al Zubeidi va participar en un acord amb Israel el 2007 per deixar la lluita armada, però Israel el va relacionar posteriorment amb "diferents atacs" i el va detenir el 2019.

Perspectiva de la presó de Gilboa, al nord de Palestina, aquest dilluns (Reuters)

 

ARXIVAT A:
IsraelPalestina
Anar al contingut