Frederic X, protagonista d'algun escàndol i rei inesperat de Dinamarca

La monarquia té alts índexs de popularitat entre els danesos, una popularitat que tenia la reina Margarida i que també arriba a la nova parella reial, Frederic i Maria

RedaccióActualitzat

Regnarà a Dinamarca amb el nom de Frederic X després de l'abdicació aquest diumenge de la seva mare, la reina Margarida II.

Batejat amb el nom de Frederic Andreu Enric Cristian, va néixer el 26 de maig del 1968 a Copenhaguen. Té, doncs, 55 anys. És el primogènit de la parella formada per Margarida i el seu marit, el príncep Enric, que va morir el 2018. Té un únic germà, el príncep Joaquim, un any més jove que ell.

Tot i que tenia el títol d'hereu al tron de Dinamarca des que tenia tres anys, ningú s'esperava que fos nomenat rei de forma imminent.

Margarida marxa del consell de govern en què s'ha signat la seva abdicació i la proclamació del seu fill Frederic com a nou rei dels danesos
Margarida marxa del consell de govern en què s'ha signat la seva abdicació i la proclamació del seu fill Frederic com a nou rei dels danesos (EFE/Claus Rasmussen)

La reina Margarida s'havia convertit en la monarca més longeva d'Europa després de la mort de la reina Elisabet d'Anglaterra. Havia reiterat sempre en públic que no tenia pensat abandonar el tron i que la condició de reina era "un deure de per vida".

Per això l'anunci el 31 de desembre de l'abdicació de Margarida va agafar tothom per sorpresa. Era la primera abdicació al tron de Dinamarca en 900 anys.

Alt índex de popularitat

Considerada la monarquia més antiga d'Europa, la família reial de Dinamarca és molt popular entre els seus súbdits. Segons Àngel Casals, professor de la UB, "de les 12 monarquies que queden a Europa, les tres monarquies escandinaves –Dinamarca, Noruega i Suècia— són possiblement les que han sabut adaptar-se millor al pas del temps".

En concret, les últimes enquestes donen a la monarquia danesa índexs de popularitat superiors al 70%. Margarida ha estat, segons Casals, "molt propera als danesos". Una popularitat que també arriba al nou rei i a la seva dona, Mary Donaldson, "una parella que cau bé".

Frederic X a la carrossa reial després de l'acte de proclamació
Frederic X a la carrossa reial després de l'acte de proclamació (EFE/Bo Amstrup)

Però al mes de novembre, la publicació d'unes fotografies del príncep Frederic a Madrid en companyia de la mexicana Genoveva Casanova --exdona de Cayetano Martínez de Irujo-- van aixecar una gran polseguera.

No era la primera vegada que sorgien rumors de crisi en el matrimoni de Frederic i l'australiana Mary Donaldson. Es van conèixer en un club de Sydney l'any 2000 durant els Jocs Olímpics i es van casar quatre anys més tard a la catedral de Copenhaguen. El matrimoni ha tingut quatre fills, els prínceps Cristian, Elisabet, Vicenç i Josefina.

Segons Eduard Escartín, professor emèrit d'Història Moderna de la Universitat de Barcelona, "l'escàndol podia fer esclatar aquell matrimoni i, una manera de restablir les coses era donar-li ja la corona". I és que, segons Escartín, els reis són una espècie en extinció i la seva supervivència es basa en el seu poder unificador i la seva exemplaritat.

Com en anteriors ocasions, després de la publicació de les fotografies de Madrid, la casa reial danesa va fer un comunicat en què recordava la seva política de "no fer comentaris relacionats amb la privacitat dels membres de la família reial".

Frederic i Maria responen a l'aclamació del públic que assistia a l'acte de proclamació
Frederic i Maria responen a l'aclamació del públic que assistia a l'acte de proclamació (EFE/Bo Amstrup)

Però el fet és que els milers de danesos que avui assistien a l'acte de proclamació de Frederic, al castell de Christiansborg, han aplaudit entusiasmats en el moment en què Frederic ha sortit al balcó de la mà de Maria.

Un gest que ha estat molt ben rebut pels assistents a l'acte. I no se sap si perquè s'han vist pressionats per les circumstàncies o per algun altre motiu, però el fet és que el monarca i la seva esposa han acabat fent-se un petó al balcó de palau més digne d'un casament que no pas d'un acte de relleu al tron.

Després dels rumors d'infidelitats, el nou monarca ha fet un petó a la seva dona al balcó del palau de Christiansbòrg
Després dels rumors d'infidelitats, el nou monarca ha fet un petó a la seva dona al balcó del palau de Christiansborg (EFE/Bo Amstrup)


Quins reptes esperen al nou rei de Dinamarca?

Frederic X ha acabat el seu discurs de proclamació amb el lema que vol que marqui el seu regnat: "Encaro el futur sabent que no estic sol. Units, compromesos pel regne de Dinamarca", una crida a la unitat del poble danès que marca l'inici d'una nova etapa.

La marxa de la reina Margarida deixa la monarquia danesa en alts nivells de popularitat, un lideratge que Frederic té la responsabilitat de mantenir.

Amb un màster en Ciències Polítiques per la Universitat d'Aarhus i amb formació militar, el jove rei té a favor seu que és una figura popular, esportista que ha participat en diverses maratons, aficionat al rock i aventurer, però també més informal i donat a protagonitzar escàndols que la seva mare.

 

ARXIVAT A:
MonarquiaDinamarca
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut