Cues al port reobert de Dover, que exigeix proves anti-Covid per passar

França reobre la frontera amb el Regne Unit a qui tingui un test negatiu de Covid

La falta de tests anti-Covid-19 als dos costats de la frontera francobritànica provoca escenes de caos al port de Dover, on s'exigeix ser negatiu per passar

Redacció/AgènciesActualitzat

França ha reobert aquesta mitjanit la frontera amb el Regne Unit després d'estar dos dies tancada per la nova variant del coronavirus. Els milers de camioners atrapats a la frontera només passaran si donen negatiu en un test de Covid. Mentrestant, els transportistes continuen atrapats en cunetes i aparcaments propers al port britànic de Dover i Londres desaconsella per ara als camioners dirigir-se als passos cap a França malgrat la reobertura.

La falta de tests anti-Covid-19 a banda i banda del canal de la Mànega està provocant escenes caòtiques entre els centenars de camioners que esperen poder fer-se la prova per passar la frontera i deixar el Regne Unit.
 

Policia a l'entrada del port de Dover, que ha estat tancat 48 hores (REUTERS/John Sibley)

 

París havia bloquejat des de diumenge el trànsit al canal de la Mànega per evitar l'expansió d'una nova soca del coronavirus i més de 50 països han limitat les arribades de viatgers des del Regne Unit, que aquest dimarts ha registrat 36.804 nous casos de Covid-19, un nou màxim diari des que va començar la pandèmia.

El govern francès tornarà a permetre el pas de vehicles pesants amb conductor, així com de ciutadans comunitaris i francesos, però exigirà que s'hagi obtingut un test negatiu de Covid.

El ministre britànic de Transport, Grant Shapps, ha demanat a les empreses que, per ara, continuïn sense enviar camions cap a Dover i ha anunciat que el seu executiu ultima un programa per fer proves als transportistes que esperen per travessar el canal.

 

Estacions de servei i aparcaments saturats

Tot i que les autoritats han recomanat a les empreses de transport que deixin d'enviar mercaderies cap a França fins que s'aclareixin les carreteres, els camions han continuat arribant avui als ja prou col·lapsats aparcaments del sud d'Anglaterra, on alguns conductors s'han vist obligats a dormir les dues últimes nits.

Segons les xifres oficials ofertes per la ministra d'Interior britànica, Priti Patel, uns 650 camions han quedat aturats a l'autopista, mentre que uns 870 es troben en aparcaments propers. Les autoritats locals del comtat de Kent, però, han assegurat que hi ha com a mínim 2.200 vehicles aparcats en una instal·lació temporal i que 632 estan retinguts a l'autopista.
 

Uns agents de la policia britànica aturen un camió al port de Dover (Reuters/Simon Dawson)

 

El director de la Federació d'Alimentació i Begudes britànica (FDF, en anglès), Ian Wright, va detallar que com a mínim 4.000 camions que tenien previst travessar el canal aquests dies s'han vist afectats per les restriccions.

Shapps ha argumentat que les infraestructures que ja s'havien preparat de cara al Brexit, que provocarà previsiblement embussos a les duanes, han permès que més camions hagin trobat espais per aparcar fora de les carreteres.

Nadal a l'autopista

Mariano Buitrago, un transportista que es dirigia diumenge a la nit cap a l'entrada de l'Eurotúnel, va relatar a EFE que la policia va clausurar l'autopista M20, que uneix Londres amb el sud-est d'Anglaterra, poc després que França decretés el tancament de fronteres.

"Ens van fer fora cap a la carretera nacional. Nosaltres portem molt de temps venint al Regne Unit, així que conec una mica aquesta zona i vaig venir a una estació de servei propera que encara estava lliure", va explicar el conductor de l'empresa Hermanos Corredor, que havia deixat la seva càrrega d'espinacs i tornava a Madrid amb pinso per a animals.

Buitrago relata com altres conductors han quedat immobilitzats en cunetes, on no poden comprar aliments ni rentar-se, i assegura que la quantitat de camions acumulats pot trigar diversos dies a buidar-se, fins i tot una vegada hagi reobert la frontera.

El conductor, que esperava arribar a Madrid dimecres, ha donat per perdut el Nadal, que planejava passar amb la família. "Ja he descartat ser a casa la nit de Nadal", es lamenta. Es queixa, a més, que ni la policia ni altres autoritats els han traslladat informació. "Ens tracten com si fóssim robots", esgrimeix.

Avança el virus al Regne Unit

En les últimes 24 hores s'han registrat 691 morts per coronavirus al Regne Unit i els contagis s'han disparat un 61,2% en els últims set dies. El nombre de pacients hospitalitzats s'acosta al pic que es va registrar durant la primera onada de la pandèmia.

Al Regne Unit ja hi ha 17.709 ingressats amb Covid, a prop dels 18.974 que es van assolir el 12 d'abril.

Segons les xifres publicades aquest dimarts per l'Oficina Nacional d'Estadístiques britànica (ONS, en anglès), des que va començar a expandir-se el coronavirus, s'han registrat prop de 81.000 morts més en relació amb la mitjana dels últims cinc anys.

Els científics continuen intentant determinar fins a quin punt la nova variant detectada es transmet amb més velocitat que les soques ja conegudes de la SARS-CoV-2, i investiguen si es pot estendre més fàcilment entre els nens, encara que no hi ha proves que representi un problema de salut més greu per a ells.

ARXIVAT A:
Regne UnitCoronavirus Covid-19
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut