Feijóo i el PP tanquen files contra l'amnistia: "Que Sánchez decideixi com vol ser recordat"

Els populars xifren en 60.000 els assistents a l'acte convocat contra un eventual acord entre el PSOE i els independentistes, mentre que la delegació del govern a Madrid els situa en 40.000

Irene Vaqué ReigActualitzat

Acte multitudinari del PP a Madrid contra una eventual amnistia per l'1-O. Només dos dies abans de sotmetre's a un debat d'investidura que sembla abocat al fracàs, el president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha assegurat que defensarà "la igualtat dels espanyols" per damunt de tot. "Encara que em costi la presidència del govern", ha afirmat, admetent novament una derrota en la votació de la setmana que ve.

"Passaré o no per la presidència del govern, ara o aviat, però el que quedarà per a Espanya serà la llibertat, la igualtat i la dignitat", ha manifestat Feijóo, després de sentir-se crits de "president". I ha llançat un avís a Pedro Sánchez:

"Passarà Pedro Sánchez i passaré jo també. Els polítics passen, i el que queda és el que vam fer i defensar. De Pedro Sánchez depèn com vol ser recordat en la història del nostre país."

Milers de persones s'han acostat fins a l'avinguda de Felip II, de la capital espanyola, per expressar el rebuig a la demanda que l'independentisme ha fet als socialistes per avalar la investidura de Pedro Sánchez.

Feijóo ha xifrat en 40.000 els assistents a l'acte, encara que tot just dissabte es parlava que hi anirien unes 10.000 persones, amb les desenes de busos organitzats des d'arreu de l'Estat. Després el mateix PP ha elevat a 60.000 els participants, encara que la delegació del govern espanyol a Madrid s'ha quedat amb 40.000.

Feijóo ha estat acompanyat per Aznar i Rajoy en l'acte contra l'amnistia (Reuters/Susana Vera)

 

Feijóo qualifica l'amnistia de "frau"

El dirigent gallec ha considerat que els socialistes tracten els espanyols de "ximples" quan es refereixen als indults com a "concòrdia" o quan normalitzen l'amnistia, que ha qualificat de "frau". "El que no va votar cap espanyol és un canvi en el règim constitucional. Això no es va votar, és un frau, agreujat i reiterat per la mateixa persona", ha destacat.

Com també ha posat en dubte l'anomenada "majoria progressista", perquè "ni són progressistes ni són socialistes ni són majoria", ha etzibat.

Per això, a més de donar les gràcies a Vox, Coalició Canària i UPN pel suport a la seva investidura, ha apel·lat als socialistes descontents amb la línia de Pedro Sánchez. I, malgrat que el mateix Feijóo va arribar a admetre contactes amb Junts per a la investidura, ara ha assegurat que és fals que els independentistes tinguin la clau de La Moncloa:

"És rotundament fals que l'independentisme hagi de ser decisiu en el govern d'Espanya. Mai, des de fa dècades, ha tingut menys vots que ara. És una fal·làcia socialista més."

Feijóo ha considerat que el PSOE "ja no és un partit d'Estat", però ha agraït les veus socialistes que s'han pronunciat contra l'amnistia. "Podran ser expulsats, però seran assenyalats per la majoria dels espanyols com a homes i dones d'estat", ha justificat. A la mateixa hora, el president del govern espanyol en funcions, des de la Festa de la Rosa de Gavà, acusava Feijóo de "la pitjor de les corrupcions" quan incita al transfuguisme.

I ha afegit que tot plegat és "una indignitat" i que "l'únic causant" de tot el que està passant a Espanya és "aquell que és al palau de La Moncloa després d'haver perdut les eleccions".

Feijóo ha remarcat que el PP va sortir vencedor de les últimes eleccions generals i autonòmiques i que veure el canvi de color a molts ajuntaments, províncies i comunitats autònomes "ha valgut la pena".

La manifestació ha omplert l'avinguda Felip II
La manifestació ha omplert l'avinguda Felip II (Reuters/Susana Vera)

 

Aznar: "Tots els que tinguin veu, que l'aixequin"

A l'acte hi han intervingut els expresidents espanyols José María Aznar i Mariano Rajoy, que han fet pinya amb Feijóo. "Som aquí per dir alt i clar que la Constitució i la ciutadania no són moneda de canvi per satisfer colpistes. I que la llibertat i igualtat de tots, també la nostra, ningú la malversarà", ha afirmat Aznar.

L'exdirigent del PP ha afegit que l'amnistia no serà un exercici de "retrobament", sinó "d'infàmia", i ha advertit que els independentistes "no renuncien a res i ho tornaran a fer, si se'ls deixa". I ha fet una crida:

"Tots els que tinguin veu, que l'aixequin. La història que s'escrigui no serà benevolent amb els que ara trenquin els fonaments morals i polítics de la nostra convivència. Ni tampoc amb els que s'inhibeixin davant una circumstància crucial per a l'existència d'Espanya."

A l'acte contra l'amnistia s'han sentit crits de 'Puigdemont a la presó'
A l'acte contra l'amnistia s'han sentit crits de "Puigdemont a la presó" (EFE/Borja Sánchez Trillo)


Rajoy: "Per primer cop, la investidura depèn d'un pròfug"

Darrere seu, l'expresident ha provocat crits de "Puigdemont a la presó" quan ha remarcat que la investidura depèn "d'un xantatge":

"Per primera vegada a la història la investidura depèn del xantatge d'un pròfug de la justícia. Una amnistia que deslegitimaria el nostre estat de dret, la nostra Constitució i la nostra democràcia."

Milers de persones han participat en l'acte del PP contra l'amnistia (Reuters/Susana Vera)


Ayuso: "Amnistia és dir que Espanya és una dictadura opressora"

Al seu torn, la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ha assegurat que avalar l'amnistia és "dir que mai no hi va haver delicte, que els jutges espanyols són prevaricadors, que el cop va ser ben donat. Que Espanya és una dictadura opressora. Que a Catalunya hi ha un conflicte i no una minoria totalitària fent calaix a costa de tots".

"Si Sánchez es deixa humiliar, ja s'ho farà, però a nosaltres, de cap manera", unes paraules --de cap manera-- que ha convertit en l'eslògan corejat d'un acte convocat amb el lema "Per la igualtat dels espanyols".


Junts: "No es condicionarà ni espantarà l'Espanya negra"

Turull ha participat a la festa del PNB, una mostra del desgel entre les dues formacions
Turull ha participat en la festa del PNB, una mostra del desgel entre les dues formacions (Europa Press/Carlos González)

Per Junts, l'acte del PP representa "l'Espanya negra". Des de la celebració de l'Alderdi Eguna, la festa del PNB, el secretari general de Junts, Jordi Turull, ha assegurat que no els espanta la mobilització i que els referma en la voluntat d'avançar cap a la independència: 

"No ens espanta gens, sinó tot el contrari, ens estimula més encara a ser més lleials al que és el mandat del poble de Catalunya. Aquesta Espanya negra que avui torna a sortir al carrer a nosaltres ni ens condicionarà ni ens espantarà. (...) Puigdemont va parlar d'un compromís històric. Si parlem en aquests termes, això no es pot fer a través dels mitjans de comunicació, sinó des de l'absoluta discreció i rigor."

Segons fonts del partit, per ara, no hi ha hagut intercanvi de propostes. Turull ha afegit, però, que, "si existeix la possibilitat que hi hagi acord" l'explicaran "amb llums i taquígrafs". 

ARXIVAT A:
PPAlberto Núñez FeijóoAmnistia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut