Expulsen 195 bombers voluntaris del cos per no complir les hores de disponibilitat

Aquest any han canviat els requisits i ara se'ls exigeix 876 hores anuals de disponibilitat, que, per l'Associació de Bombers Voluntaris, és excessiu

RedaccióActualitzat

La Generalitat ha cancel·lat el contracte a prop de 200 bombers voluntaris perquè han canviat els requisits. Això deixa sota mínims molts parcs de bombers que estan formats només per voluntaris.

Ja hi ha oberta una nova convocatòria de places, però, de moment, per a aquesta campanya d'estiu es veuran obligats a reduir els seus serveis.

Un exemple és a Sort. Fa unes setmanes, 17 membres dels 27 que té aquest parc han rebut una carta de revocació del Departament d'Interior. Pere Ticó n'és un. Segons consta a la resolució, no ha fet les pràctiques obligatòries i tampoc ha complert el mínim d'hores de disponibilitat, fixat en 131 hores l'any passat.

 

"Ha sigut un parc molt dinàmic i ho continua sent. Això fa que, si ens quedem sense aquests 17 bombers, el parc deixarà de tenir una resposta ràpida i eficaç a la part nord de la comarca", preveu Ticó, que també és alcalde d'Esterri d'Àneu.

La Generalitat ha tramitat 300 revocacions i, després del període d'al·legacions, seran expulsats 195 bombers voluntaris a tot Catalunya per no complir l'activitat mínima necessària.

Adrià Balasch fa un any i mig que és efectiu del cos al parc d'Agramunt, a l'Urgell. Va seguir les indicacions del departament de descarregar-se una aplicació mòbil per registrar la seva activitat, però li han faltat algunes hores. "He fet totes les sortides que he pogut al parc, però no he pogut complir les hores. I ara m'ha arribat un revocament", explica. 

 

El parc de bombers d'Agramunt fa una mitjana d'unes 200 sortides l'any i, ara mateix, amb les revocacions que s'han tramitat, perdria el 40% dels efectius. L'Associació de Bombers Voluntaris estudia presentar una querella contra la imposició d'aquests requisits. 

"Voluntari és la persona que va a fer un servei en un moment donat a l'hora que a ell li va bé, com pot. Però, en canvi, ara mateix, tenim l'obligació de complir el servei en qualsevol moment, 24 hores al dia, 365 dies l'any. I això potser necessitaria una compensació", es queixa el cap dels Bombers Voluntaris Parc d'Agramunt, Ramon Escudé.

 

El Departament d'Interior assegura en un document que gran part dels parcs no tenen tres bombers disponibles per respondre a una crida d'emergència. Segons el departament, l'objectiu a mitjà termini és que tots els parcs de bombers voluntaris siguin operatius i activables

"Tenir gent amb tot l'equipament i tota la formació que no doni una resposta no interessa ningú. Ni l'organització ni els mateixos bombers voluntaris", diu contundent el cap Divisió de Planificació i Gestió dels Bombers, Agustí Gatell.

Per això, a partir d'aquest any se'ls exigeix 876 hores anuals de disponibilitat a través de l'app, una mesura que es va acordar amb el Consell de Bombers Voluntaris.

El departament ja ha fet una convocatòria de 200 places per cobrir les baixes i espera arribar a una plantilla de 25 efectius en cada parc. 

ARXIVAT A:
Bombers
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut