Sanna Marin (Reuters/Lehtikuva)

Exculpen la primera ministra de Finlàndia, Sanna Marin, per les festes de l'estiu

La investigació conclou que no va desatendre les seves funcions ni va posar en risc la seguretat de l'Estat

El titular de Justícia de Finlàndia, Tuomas Pöysti, ha exculpat la primera ministra, Sanna Marin, de les acusacions de negligència abocades contra ella per participar aquest agost en diverses festes privades. Les imatges van córrer per les xarxes socials i es va obrir un debat sobre el seu dret a divertir-se.

Segons el ministre de Justícia, encarregat de supervisar la legalitat de les accions del govern i el president de la república, no hi ha cap indici que Marin incomplís el seu deure oficial per acudir a aquestes festes:

"No tinc motius per sospitar que la primera ministra Marin hagi actuat de manera incorrecta en la seva capacitat oficial com a ministra o que hagi fet desistiment de les seves funcions."

Marin, de 36 anys, va aparèixer ballant i cantant en un vídeo en una festa privada i van començar els rumors sobre la possibilitat que hagués consumit drogues. Per desmentir-los, es va sotmetre voluntàriament a un test de drogues, que va donar negatiu. 

També es van publicar unes altres imatges d'unes amigues seves que es feien un petó amb el tors gairebé nu en una festa celebrada al juliol a la residència oficial de la primera ministra, l'endemà d'assistir a un festival de rock.
 

Cap tasca desatesa

El responsable de Justícia ha hagut d'analitzar diverses denúncies presentades per ciutadans en què, entre altres coses, s'acusava Marin de no estar en condicions d'exercir el càrrec per haver consumit una gran quantitat d'alcohol, sense haver cedit les seves funcions prèviament a un altre ministre durant els caps de setmana en què va estar de festa.

Tuomas Pöysti va refutar aquesta acusació al·legant que les denúncies no especificaven quina tasca oficial no es va poder fer o quina funció concreta es va veure compromesa a causa del comportament de la primera ministra.

A les denúncies presentades també es culpava Marin de no haver-se comportat d'acord amb la dignitat deguda en un cap del govern, per haver mostrat una actitud que va deteriorar la reputació internacional de Finlàndia.

"No correspon al canceller de Justícia, com a autoritat suprema en qüestions de legalitat, avaluar la moralitat de la conducta d'un ministre o les qüestions relatives a la seva credibilitat política o a la confiança que s'hi diposita", assenyala Pöysti en el dictamen.


Festes a la residència oficial

Una altra acusació que s'ha fet a Marin és la de posar en risc la seguretat de l'Estat, en haver organitzat una festa a la seva residència oficial sense examinar prèviament els convidats.

La investigació de Justícia conclou que la residència oficial del Cap de Govern pot ser utilitzada per a actes privats i no és obligatori que els equips de seguretat revisin els participants.

 

ARXIVAT A:
Finlàndia
Anar al contingut