Europa condemna Espanya per la contaminació a l'àrea de Barcelona i Madrid

El TJUE dona la raó a la Comissió Europa, que havia denunciat Espanya per la violació "sistemàtica i continuada" de la normativa europea sobre la qualitat de l'aire

Juli Rodés AlmerActualitzat

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha condemnat Espanya per la contaminació de l'aire a Barcelona, el Vallès i el Baix Llobregat i a Madrid.

D'aquesta manera, el TJUE dona la raó a la Comissió Europea, que va demandar Espanya en considerar que entre els anys 2010 i 2018 va violar de manera "sistemàtica i continuada" els límits legals de qualitat de l'aire i que no s'havien pres les mesures adequades per corregir aquesta situació, perquè les adoptades eren insuficients.

Sala gran del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), a Luxemburg (ACN/Natàlia Segura)

En concret, la sala sisena del TJUE ha decidit que el Regne d'Espanya ha incomplert dues "obligacions que li incumbeixen en virtut de la directiva 2008/50", relativa a la qualitat de l'aire ambient i a una atmosfera més neta a Europa.

La primera, "per no haver vetllat perquè no se superessin de forma sistemàtica i continuada" els límits de diòxid de nitrogen (NO2).

La segona, "per no haver adoptat les mesures adequades (...) perquè el període de superació dels valors límit fixats fos el més breu possible".


Cap multa, ara per ara

La sentència del TJUE no imposa cap multa. La Comissió ho podia haver demanat, però no ho ha fet: aquesta vegada s'ha limitat a demanar que es declari que Espanya ha incomplert la legalitat.

A partir d'aquí, s'obre un termini per complir la sentència, ajustar-se al que estableix.

Les sentències del Tribunal de Justícia de la Unió Europea no són recurribles (ACN/Natàlia Segura)

Si l'incompliment persistís, la Comissió Europea pot interposar un segon recurs en què podria sol·licitar el pagament d'una quantitat i, a més, la imposició d'una multa per cada dia d'incompliment a partir de la publicació de la segona sentència.

El que Espanya no pot fer, en cap cas, és recórrer, perquè les sentències del TJUE no són recurribles, a diferència de les de l'altre tribunal europeu, el Tribunal General (TGUE) --que funciona com una primera instància-- que sí que ho són.
 

9.000 morts cada any

El cas sobre el qual s'ha pronunciat el TJUE va començar el 2019, quan la Comissió va obrir un expedient sancionador a aquestes tres zones per superar els límits legals de diòxid de nitrogen (NO2) a causa, principalment, de les emissions generades pel trànsit i la combustió d'altres fonts d'energia fòssils.

Segons l'Agència Europea del Medi ambient, el diòxid de nitrogen causa la mort de gairebé 9.000 persones cada any a Espanya. I l'Organització Mundial de la Salut (OMS) calcula que la contaminació de l'aire causa 7 milions de morts prematures cada any al planeta.


Execució del 50%

La directiva 2008/50, relativa a la qualitat de l'aire ambient i una atmosfera més neta a Europa, en vigor des de l'1 de gener del 2010, estableix que, en cas d'incompliment, els estats han d'adoptar mesures per fer que el període de superació dels límits sigui "tan breu com sigui possible".

El mes de febrer, durant la vista sobre aquest cas celebrada a Luxemburg, l'advocada de la Comissió Europea, Eulalia Sanfrutos Cano, va defensar que, a Barcelona, les mesures per reduir la contaminació de l'aire "no s'executen bé i falten recursos" i que, a més, el nivell d'execució està "entorn del 50%".

 

ARXIVAT A:
Medi ambientContaminacióUnió EuropeaMeteorologiaComissió EuropeaTJUE
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut