Policies francesos treuen armes i explosius d'un dels zulos d'ETA
Baiona

ETA entrega les armes

La policia francesa ja ha arribat a sis dels vuit amagatalls d'armes d'ETA, on han localitzat 120 armes i tres tones d'explosius

RedaccióActualitzat

A les 8 del matí, la Comissió Internacional de Verificadors, mediadora en l'entrega d'armes d'ETA, ha certificat l'entrega a la justícia francesa d'un document amb la localització de 8 punts on hi hauria amagat arsenal de l'organització terrorista.

Els Artesans de la Pau ha enviat a una vintena de voluntaris a cada localització per verificar l'obertura dels zulos. La policia francesa ja ha arribat a alguns dels amagatalls i ja han confirmat que hi han trobat unes 120 armes i tres tones d'explosius

 

Set dels vuit amagatalls d'armes s'amagaven en diversos punts de la regió d'Aquitània, a les poblacions de Viellenave de Naarrenx, Maslacq, Saint Pée Sur Nivelle, Araujuzon, Lahonton i Carrese-Cassaber. El vuité zulo era entre les poblacions d'Adaux i Castetbon, a l'Occitània.

 

En una roda de premsa a les 9 del matí, l'alcalde de Baiona, Jean-René Etchegaray i Ram Mannikalingam. portaveu de la Comissió Internacional de Verificadors, han explicat els detalls de l'entrega de la geolocalització dels amagatalls amb l'arsenal d'ETA.

♦ Breu història d'ETA: 58 anys amb 829 morts

Moment històric

Mannikalingam ha assegurat que ETA està desarmada i ha dit que les autoritats franceses tenen ja en la seva possessió el llistat amb les localitzacions, en un acte que ha considerat històric i la "victòria de la democràcia sobre la violència":

 "Estem davant una ocasió històrica, s'està desarmant l'últim grup terrorista autòcton d'Europa Occidental"

Mannikalingam ha agraït als diversos agents que han intervingut en el procés i ha assegurat que aquest és un "model inèdit" de desarmament a la història. No hi ha hagut negociació amb el govern espanyol i ha estat el grup de mediadors els que han fet supervisió del procés d'entrega d'armes que ETA encara tenia en el seu poder.

Mannikalingam ha dit que ara seran les autoritats franceses les que s'encarregaran de treure les armes dels zulos. 

 

Han estat Jean-René Etchegaray, membre de l'organització pacifista Artesans de la Pau qui ha fet entrega a un representant de la justícia francesa el llistat amb la dotzena d'amagatalls d'armes. Els testimonis de l'entrega d'aquesta informació han estat el pastor irlandès Harold Good i Matteo Zuppi, representant del Vaticà en conflictes armats, tots dos membres de la Comissió Internacional de Verificadors.

Qui són els Artesans de la Pau, que han vetllat pel desarmament d'ETA

Segons fonts de la lluita antiterrorista del govern espanyol, els amagatalls d'ETA estarien localitzats al departament dels Pirineus Atlàntics. Les mateixes fonts no descarten que hi pugui haver més magatzems d'armes.

VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut