Estrasburg exigeix a Turquia "l'alliberament immediat" del polític kurd Demirtas
Manifestació de suport al diputat kurd Demirtas, empresonat des del 2016 (Reuters/Umit Bektas)

Estrasburg exigeix a Turquia "l'alliberament immediat" del polític kurd Demirtas

El TEDH denuncia que l'empresonament d'aquest opositor tenia un "objectiu polític no reconegut"

RedaccióActualitzat

Missatge contundent del Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) a Turquia, per reclamar-li "l'alliberament immediat" del polític kurd Selahattin Demirtas, un cas en què alguns veuen paral·lelismes amb la situació dels líders del procés independentista de Catalunya.

En una sentència feta pública aquest dimarts, el tribunal amb seu a Estrasburg considera que la detenció d'aquest opositor -acusat de vincles amb terroristes- "limita el pluralisme i el debat polític, que es troba en el centre de la noció de la societat democràtica".

En el text, la gran sala conclou que la detenció preventiva de Demirtas, el novembre del 2016, tenia "un objectiu polític no reconegut", cosa que considera d'una "gravetat incontestable per a una democràcia".

"Els objectius que al·leguen les autoritats per a la detenció preventiva del sol·licitant van ser purament una cobertura per a un motiu ulterior: el de sufocar el pluralisme i limitar la llibertat en el debat polític."


El novembre del 2018 el TEDH ja va reclamar a Turquia l'alliberament d'aquest advocat, que afronta 142 anys de presó en el principal judici contra ell, pel seu paper després d'unes protestes al Kurdistan sirià en què van morir 37 persones, el 2014.  

Demirtas, fent un míting des de la presó

 

El TEDH conclou que el govern de Recep Tayyip Erdogan va fer reformes constitucionals el maig del 2016 que van perjudicar només els partits de l'oposició, amb la pèrdua de la immunitat parlamentària de diversos electes.

Afegeix que la detenció de Demirtas no va ser "un exemple aïllat, sinó tot el contrari" i que el va privar de llibertat durant dues campanyes "crucials" -per la reforma constitucional i les presidencials. "La detenció preventiva va suposar una interferència injustificada en la llibertat d'expressió i el dret de ser escollit i accedir al Parlament", indica la sentència.

Tot això seguit d'una purga en la judicatura, amb la destitució de centenars de jutges, de la qual també fa esment la sentència, que parla de "centenars de destitucions" a la magistratura.

 

Suport a Demirtas, en un acte electoral el 2016

 

Selahattin Demirtas és un dels 154 parlamentaris afectats per la reforma constitucional, dels quals 55 eren de la seva formació, el Partit Democràtic dels Pobles (HDP).

El novembre del 2016 el van detenir acusat de pertànyer a una organització terrorista i d'incitar a la violència, per uns comentaris que va fer durant un programa de televisió en què reclamava el rol potencial del líder empresonat del Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK) en la resolució pacífica de la causa kurda.

L'HDP ha negat cap vincle amb el PKK o qualsevol altre grup armat kurd.

 

 

ARXIVAT A:
KurdistanTurquiaDrets humansRecep Tayip ErdoganJudicialLlibertat d'expressió
Anar al contingut