Els Estats Units acusen Assange de conspiració per revelar informació classificada
Julian Assange al furgó de la policia després de ser detingut (Reuters)

Els Estats Units acusen Assange de conspiració per revelar informació classificada

Un jutge britànic troba culpable Assange de violar la llibertat condicional al 2012, quan es va refugiar a l'ambaixada equatoriana

RedaccióActualitzat

El Departament de Justícia dels Estats Units acusa Assange de conspiració per possibles "intrusions informàtiques" als ordinadors del govern. Els Estats Units demanen l'extradició d'Assange per poder-lo jutjar d'aquest delicte i ho justifiquen pel paper del periodista australià en el que consideren "un dels riscos de revelació d'informació classificada més greus en la història dels Estats Units". En cas de ser declarat culpable, Assange s'enfronta a una pena màxima de cinc anys de presó.
 

 

L'acusació al·lega que Julian Assange va ajudar el 2010 Chelsea Manning, antiga analista d'intel·ligència de l'exèrcit nord-americà, a desxifrar una contrasenya per accedir a documents classificats dels equips del Departament de Defensa dels EUA.

 

Julian Assange a l'autobús de la policia després de ser detingut (Reuters)
 


Assange ha declarat avui al Tribunal de Magistrats de Westminster i tornarà a comparèixer el 2 de maig, segurament per videoconferència des de la presó, en relació amb el procés d'extradició que reclamen els Estats Units. El termini perquè els Estats Units enviïn al Regne Unit tota la documentació necessària per defensar la petició d'extradició s'acaba el 12 de juny.

 

Protestes de seguidors i caps de Wikileaks davant el Tribunal de Westminster (Reuter)

 

Un jutge britànic el troba culpable de violar la condicional

Aquest mateix dijous al migdia, un tribunal britànic ha declarat Assange culpable d'haver incomplert els termes de la llibertat condicional el 2012. El fundador de Wikileaks havia de presentar-se a una vista per respondre sobre els suposats delictes sexuals dels quals era acusat per Suècia. No s'hi va presentar, perquè es va refugiar a l'ambaixada equatoriana de Londres.

Per haver violat la llibertat condicional, a Assange se li imposarà una pena de fins a un any de presó quan hi hagi sentència més endavant. Suècia va retirar la seva petició d'extradició, però la justícia britànica ha mantingut el procés obert fins avui.

Segons el jutge, Michael Snow, la defensa d'Assange no ha presentat mai cap "excusa raonable" que justifiqui que el periodista faltés a la seva citació judicial fa set anys.

Julian Assange continuarà sota custòdia i rebrà la sentència definitiva pel delicte comès al Regne Unit en una data encara per determinar al Tribunal de la Corona de Londres.

 

 

 

ARXIVAT A:
Julian Assange
Anar al contingut