Dos nens van amb bicicleta per la Ciutat de les Arts de València, aquest dilluns, el segon dia que poden sortir de casa (EFE/Juan Carlos Cárdenas)

Espanya supera els 210.000 contagis detectats amb PCR, el dia que les morts baixen a 301

El coordinador d'emergències sanitàries, Fernando Simón, fa una crida a la responsabilitat arran de les mesures de desconfinament

Juli Rodés AlmerActualitzat

Continua l'evolució positiva de les dades de la Covid-19 a Espanya. En les últimes 24 hores el coronavirus ha causat la mort de 301 persones, una xifra inferior a la registrada dilluns. A més a més, és la més baixa de les últimes setmanes, tret de diumenge, que hi va haver menys de 300 defuncions.

En total, 23.822 persones han perdut la vida a Espanya a causa de la Covid-19.

El nombre de contagis detectats amb els test PCR, d'altra banda, ja supera els 210.000: són 210.773 casos. I els 1.308 detectats les últimes 24 hores són la xifra més baixa fins ara.

A més a més, per cinquè dia consecutiu la xifra de persones curades en un dia és més alta que la de nous contagis: entre dilluns i dimarts hi ha hagut 1.673 altes.

En total, ja han estat donades d'alta 102.548 persones, aproximadament 44 de cada 1.000 persones que s'han contagiat de Covid-19 a Espanya.

 

Un veí de Valladolid reclama al govern espanyol que es facin tests a tota la població (EFE/Nacho Gallego)


Aquestes són les dades publicades pel Ministeri de Sanitat el 46è dia de confinament, el mateix que el Consell de Ministres ha d'aprovar unes primeres mesures de desescalada que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va avançar dissabte que es farà de manera "progressiva" i "asimètrica", és a dir, de manera diferenciada per territoris en funció de les condicions concretes que s'hi donin.

Caldrà veure, per exemple, si el desconfinament es fa per franges horàries, com s'ha demanat des de Catalunya i altres comunitats autònomes, i si serà obligatori l'ús de mascaretes per sortir al carrer.

Sánchez també va anunciar que, si es manté la tendència actual en l'evolució de la Covid-19, a partir de dissabte es podrà sortir a practicar esport individualment o a passejar.


"Els drets no són gratis"

Preguntat per la preocupació que algunes veus han expressat arran d'aquest anunci i de la sortida de nens permesa des de diumenge, Fernando Simón, director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, ha dit que entén que algunes imatges vistes diumenge poden generar preocupació, però que la majoria de la població s'ha comportat "de manera exemplar".

Simón ha considerat que la sortida dels nens "en principi no ha de tenir impacte" negatiu sobre l'evolució de la Covid-19, i ha fet una crida a la responsabilitat individual dels ciutadans:

"A mesura que es van reduint les mesures de restricció de la mobilitat, una part de la responsabilitat que fins ara estava en les autoritats es va transferint a cadascuna de les persones que exerceixen aquests drets."

"Els drets no són gratis, tenen una part de responsabilitat i de deures per garantir que el col·lectiu no s'exposa a riscos innecessaris per pràctiques inadequades."


I encara hi ha afegit que "és important" que es faci cas de les indicacions del Ministeri de Sanitat i altres administracions, perquè, sinó, "podríem fer un pas enrere que ens posaria en una situació realment complicada, a tota la població i al sistema sanitari".


En contra dels tests massius

Preguntat per unes declaracions del president de França, Emmanuel Macron, que ha dit que no té sentit fer tests massius a tota la població, Simón s'hi ha mostrat d'acord i ha recordat que ell ja s'havia expressat en aquest sentit i que "a Espanya no ho hem recomanat mai".

Això no vol dir, hi ha afegit, que no sigui recomanable fer-los a col·lectius concrets.


Dades per a l'esperança

El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha valorat que les dades conegudes aquest dimarts "són dades molt bones, que ens donen esperança".

Sobre les morts causades per la Covid-19, ha remarcat com en 10 dies s'ha baixat de més de 500 morts diàries a unes 300. I ha assenyalat que cinc comunitats autònomes han notificat entre 2 i 0 morts, en les últimes 24 hores.

 

Diverses persones a la platja de Premià de Mar, aquest dilluns (EFE/Enric Fontcuberta)


Sobre els nous contagis, ha detallat que els últims 14 dies -el període d'incubació del coronavirus- la mitjana de contagis notificats a Espanya ha estat de 81 per cada 100.000 habitants, però que 8 comunitats autònomes estan per sota dels 30 casos per 100.000 habitants, i en algunes aquesta xifra encara és menor.

Això permet parlar, ha dit Simón, si es manté la tendència, d'unes xifres de transmissió molt baixes en moltes comunitats.


"Treball excel·lent a Catalunya"

De fet, Madrid i Catalunya són els territoris on la Covid-19 continua tenint més incidència, amb diferència respecte a la resta: concentren, entre totes dues, al voltant de la meitat de les hospitalitzacions i dels ingressos a les UCIs.

Preguntat per les xifres de Catalunya, Simón ha declarat que "les autoritats sanitàries catalanes estan fent un treball excel·lent en el control de l'epidèmia".
 

Més de 3 milions de casos a tot el món

Per bé que des de divendres, a Espanya, es faciliten, sobretot, els positius per PCR -i no els detectats amb tests ràpids- el nombre total de persones contagiades a Espanya és al voltant de les 230.000, com recull la web de la Universitat Johns Hopkins, dels Estats Units, que fa el recompte global de la Covid-19.

Espanya és, en qualsevol cas, el segon país del món amb més casos de Covid-19, per sota dels Estats Units, que en les últimes hores han superat el milió de contagis i ja concentren un terç dels positius de tot el món, que ja són més de tres milions.

ARXIVAT A:
Coronavirus Estat d'alarma
Anar al contingut