Sánchez avança que es podrà fer esport al carrer i passejar a partir del 2 de maig
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa (EFE)
Madrid

Sánchez avança que es podrà fer esport al carrer i passejar a partir del 2 de maig

El president del govern espanyol assegura que Espanya disposarà d'1,5 bilions d'euros de la UE a partir de principis de juliol per a la recuperació

RedaccióActualitzat

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dissabte que d'aquí una setmana es podrà sortir al carrer a fer esport i també a passejar.

Sánchez ho ha dit en la ja tradicional compareixença dels dissabtes que fa des que va començar la crisi del coronavirus:

"Si l'evolució de la pandèmia és positiva, a partir del 2 de maig es permetrà la sortida per fer activitat física individual i passejos amb les persones amb qui convivim."

Sánchez ha afegit que el Ministeri de Sanitat elaborarà i farà pública durant la setmana que ve una ordre per regular-ho. També que aquest canvi només es farà efectiu si les dades sanitàries continuen millorant i no empitjoren.

La "transició" de maig

El president del govern ha assegurat que fa 6 setmanes, quan va començar la crisi, hi havia un ritme de contagis de 3 persones per cada portador de virus, i que ara aquest índex ha baixat a 1,5.

Per això, ha afegit, la "transició durant el maig" serà "gradual" i "asimètrica":

"No recuperarem de cop tota l'activitat ni la mobilitat social, sinó que serà per etapes en cada camp d'activitat. Tant en la reobertura de comerços, de la restauració, del turisme, del sector agrari, l'industrial, les activitats religioses, els esports..."

En aquest sentit, Sánchez ha anunciat que el Consell de Ministres d'aquest dimarts aprovarà "el pla de desescalada", en el que, ha dit, fa 3 setmanes que treballen.

Sánchez avança que es podrà fer esport al carrer i passejar a partir del 2 de maig
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, aquest dissabte a La Moncloa

1,5 bilions de la UE per a Espanya

Pel que fa a les negociacions amb la Unió Europea per un pla per fer front a la crisi del coronavirus, el president del govern espanyol ha assegurat que l'1 de juliol ha d'estar "llest".

Sánchez ha assegurat que l'objectiu és que Espanya disposi d'1,5 bilions d'euros per normalitzar l'economia, i que això s'ha aconseguit malgrat les reticències "d'alguns països":

"És cert que alguns països de la UE van vacil·lar a l'inici de mesures conjuntes, però el dijous es va ratificar un paquet financer perquè l'1 de juliol com a molt tard estigués llest."

"Vam iniciar la negociació d'un gran fons de recuperació en què Espanya ha de comptar amb un fons d'1,5 bilions d'euros per un pla Marshall per a la reconstrucció."

Sánchez diu que no recentralitza, sinó que coordina

En resposta a la primera pregunta dels periodistes, Sánchez ha negat que el seu govern hagi recentralitzat competències autonòmiques:

"El govern d'Espanya coordina, no recentralitza. Si alguna cosa ha demostrat l'estat d'alarma és que ha estat eficaç perquè hem estat capaços de caminar units."

Abans, al final de la seva primer intervenció, ha assegurat que "l'únic enemic és el virus, els seus aliats són les notícies falses, la divisió i l'odi."

 


La conciliació familiar amb els menors

Pel que fa a les diferències amb la Generalitat sobre les sortides dels menors a partir d'aquest diumenge, ha defensat que les ordres del seu govern són millors:

"A la Generalitat de Catalunya els dic que l'ordre del ministeri és clara per les exigències de les sortides. La lògica és senzilla, de 9 a 21 es planteja perquè els treballadors puguin conciliar els passejos amb els seus fills."

També ha defensat que el seu govern controli "el quadre de comandament":

"El quadre de comandament és important que estigui coordinat pel govern d'Espanya, perquè ens permetrà avaluar cada cert temps la gradualitat i l'asimetria. El quadre té per principi reforçar les capacitats del sistema nacional de salut."


Torra i el "diálogo"

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha respost a Sánchez via Twitter, afirmant que amb el govern espanyol no hi ha coordinació, sinó "Mando Único":

"T'escolten però ja ho han decidit tot; et coordinen, però tot ho dicta el "Mando Único". Deu ser la manera d'entendre el "diálogo"."


"Atrevit", segons Vergés

Poc després, al programa FAQS de TV3, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha dit que el govern espanyol no els havia informat que volien deixar fer esport i passejar a partir del 2 de maig.

Vergés ha qualificat d'"atrevit" l'anunci fet per Sánchez amb una setmana de marge en què poden canviar molt les coses:


 

 

 

 

ARXIVAT A:
Coronavirus
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut