Una dona amb mascareta espera l'autobús a Igualada
Una dona amb mascareta espera l'autobús a Igualada (EFE / Susanna Sáez)

Salut rebaixa en més de 3.000 els casos de Covid per l'error d'un hospital en el recompte

En les últimes 24 hores, s'han registrat 19 morts per coronavirus als centres hospitalaris de Catalunya

Actualitzat

Un error en les dades enviades pel laboratori d'un centre hospitalari des de l'inici del brot de coronavirus ha reduït en 3.293 els casos de Covid-19 a Catalunya. Si aquest diumenge a la nit la conselleria de Salut va notificar 63.441 casos positius de coronavirus SARS-CoV-2, 24 hores més tard la xifra de contagiats confirmats és de 60.148.

Segons explica la conselleria, dijous passat es va detectar que, en les dades enviades per un dels laboratoris, una taula de conversió interna classificava com a "no concloent" els casos etiquetats com a "no detectable". Com que la categoria "no concloent" s'empra per a casos epidemiològicament positius i la "no detectable" com a cas negatiu, durant mesos s'ha anat arrossegant l'error. 

 

Les corbes dels casos diagnosticats, els morts i les altes hospitalàries a Catalunya des de l'inici del brot
Les corbes dels casos diagnosticats, els morts i les altes hospitalàries a Catalunya des de l'inici del brot

 

Del nou total de casos confirmats, 56.239 són positius detectats a través d'una prova PCR, 2.447 amb un test ràpid i 1.462 són casos probables. Aquest darrere grup inclou persones amb un quadre clínic de Covid-19 però els resultats de les PCR que se'ls han practicat no són del tot concloents.

A més, hi ha 205.164 casos possibles d'infecció de coronavirus. Són persones amb símptomes de coronavirus confirmats per un professional facultatiu, però a qui no se'ls ha practicat una prova diagnòstica.

 

19 morts en centres hospitalaris

En les últimes 24 hores, s'han registrat 19 morts per Covid-19 als hospitals catalans. És el sisè dia seguit amb la xifra de morts per sota dels 30. En total, des de l'inici de l'epidèmia, han mort 6.614 persones a un centre hospitalari català amb positiu de coronavirus o bé com a cas sospitós.

 

Fa sis dies que la xifra de morts per coronavirus als hospitals catalans és inferior a 30
Fa sis dies que la xifra de morts per coronavirus als hospitals catalans és inferior a 30

 

Menys de 300 ingressats a les UCI

Actualment, a les Unitats de Cures Intensives (UCI) dels hospitals catalans hi ha 274 pacients de coronavirus ingressats de gravetat. Des que va començar l'epidèmia, un total de 3.994 persones han estat ingressades a les UCI.

Pel que fa a les altes hospitalàries, fins avui se n'han comptabilitzat 36.208, 113 en les últimes 24 hores.

 

Actualment hi ha 274 pacients de coronavirus ingressats de gravetat
Actualment hi ha 274 pacients de coronavirus ingressats de gravetat

 

Més de 13.000 positius a les residències

Des del començament del brot de coronavirus, a les residències de gent gran catalanes hi ha hagut 13.165 casos confirmats de la Covid-19. A més, hi ha 35.999 persones sospitoses d'haver contret el virus.

Pel que fa als treballadors dels geriàtrics, 3.248 professionals estan aïllats per sospita o confirmació d'haver-se contagiat.

 

Les funeràries han declarat 11.666 morts

Pel que fa a la informació facilitada pels serveis funeraris, fins avui han declarat un total de 11.666 persones mortes amb la Covid-19 o bé com a sospitosos.

D'aquestes defuncions, 3.425 persones han mort a una residència, 163 a un centre sociosanitari i 627 al seu domicili. La resta de casos són morts en un hospital o bé no classificables per manca d'informació.

 

Xifra més baixa de morts a Espanya dels últims dos mesos

Els casos de coronavirus a Espanya continuen baixant i aquest diumenge van registrar-se 285 nous positius, la xifra més baixa des del 7 de març, abans que es declarés l'estat d'alarma. Segons les xifres del ministeri, 231.606 persones s'han contagiat de coronavirus des de l'inici del brot.

Un total de 59 persones van morir aquest diumenge a l'estat, la dada més baixa des del 15 de març. Segons les dades del Ministeri de Sanitat, 12 d'aquestes persones han mort a Catalunya, una dada inferior als 23 que va registrar el Departament de Salut de la Generalitat.

 

El total de persones mortes com a conseqüència de la Covid-19 des de l'inici de la pandèmia és de 27.709.

El director d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, ha destacat l'evolució "realment bona" de la pandèmia a l'estat, tot i que ha puntualitzat que la reducció de casos podria estar influenciada per l'anomenat "efecte cap de setmana" i que pot haver-hi endarreriments en la notificació d'informació:

"El descens que estem observant en defuncions és important."

 

El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns a La Moncloa (EFE / La Moncloa)
El director del Centre d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, aquest dilluns a La Moncloa (EFE / La Moncloa)

 

Simón també ha celebrat que la mortalitat entre els pacients que van iniciar símptomes a finals de març era aproximadament de l'11%, mentre que aquest percentatge ha baixat per sota del 2% en els que van començar a tenir símptomes entre finals d'abril i principis de maig:

"Això significa que, a mesura que l'epidèmia ha evolucionat, hem après a tractar millor la malaltia. A més, hem passat d'una saturació als hospitals a una situació molt més adequada per als pacients."

Des d'aquest dilluns, el govern espanyol presenta les dades sobre l'evolució del coronavirus de manera diferent i Simón compareix en roda de premsa a la tarda en comptes del matí.

 

Simón ha justificat el canvi amb l'objectiu d'incorporar un nou sistema d'informació sobre dades de les comunitats autònomes. Amb aquest nou sistema, ha dit, la diferència entre el començament dels símptomes i el diagnòstic de la Covid-19 s'ha reduït a quatre dies, a diferència dels 10 o 15 dies que es trigava anteriorment.

D'aquesta manera, creu que es podrà fer un seguiment "moltíssim millor" de l'evolució de l'epidèmia.

"L'epidèmia progressa i nosaltres també per adaptar-nos a les noves situacions. La fase en què estem ara mateix, amb un nombre de casos diari menor, ens fa fer una vigilància diferent."

 

Una sanitària comprova la febre d'una persona a l'entrada de l'Hospital d'Alcorcón (EFE / Víctor Lerena)
Una sanitària comprova la febre d'una persona a l'entrada de l'Hospital d'Alcorcón (EFE / Víctor Lerena)
ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
Anar al contingut