Madrid

Espanya paga un interès rècord pel seu deute i la prima de risc s'acosta als 500 punts bàsics

La pressió sobre el deute s'ha tornat a disparar fins al punt de situar Espanya prop del rescat financer. La prima de risc, la diferència entre la rendibilitat del bo espanyol a deu anys i l'alemany, el més segur, s'ha acostat als 500 punts bàsics, un nou rècord històric, amb una rendibilitat superior al 6,7%, tot i que al final del dia s'ha quedat als 463 punts gràcies a la compra de deute per part del BCE. A més, el Tresor espanyol ha hagut d'oferir als inversors un tipus d'interès mai vist des que estem a l'euro, del 7%, per col·locar una nova emissió de deute a deu anys. I ni així ha aconseguit tot el finançament que necessitava. Això vol dir que la factura dels interessos li costarà 57 milions d'euros més que la de l'última subhasta. Uns diners que el govern espanyol no podrà destinar a altres partides.

Actualitzat
L'interès més alt des de la creació de l'euro

El Tresor espanyol ha fet una emissió d'obligacions a 10 anys. Ha col·locat 3.562 milions d'euros, però s'ha vist obligat a pagar un interès rècord: el 7,088%, el més alt des del 1997, quan es va arribar a un interès del 7,26%. Els analistes s'esperaven entre un 6% i un 7%, xifra que finalment s'ha vist superada.

A l'última subhasta d'aquestes característiques, que es va fer al mes passat, el Tresor va pagar un interès del 5,43%. Per tant, la pujada a què ha hagut de fer front és del 30%.

En paral·lel, la prima de risc s'ha enfilat pels núvols, fins als 499 punts. Encara que al tancament ha tornat a una cota similar a la de dimecres, aquest ascens ha fet témer que Espanya pugui continuar finançant-se als mercats i, per tant, que sigui necessari un rescat financer.

França, també en el punt de mira

La desconfiança dels mercats no ha afectat només Espanya. La prima de risc de França també ha arribat als nivells més alts des de la creació de l'euro. De fet, ha superat per primera vegada la barrera dels 200 punts bàsics, amb un rendiment del 3,793%.

El Tresor francès també ha tret a subhasta obligacions, i ho ha fet a un interès superior que l'última vegada. En concret, ha col·locat 9.700 milions d'euros. Els de termini mitjà els ha venut a un interès del 2,82%, enfront del 2,31% anterior. Pel que fa a l'emissió a deu anys, la més esperada, ha arribat al 2,32%, enfront dels 3,79% que ha assolit al mercat secundari.

Alguns analistes apunten que en el rerefons d'aquesta desconfinça hi ha les desavinences que s'han posat de manifest entre la cancellera, Angela Merkel, i el primer ministre francès, Nicolas Sarkozy, respecte al paper que ha de jugar el BCE en aquesta crisi del deute.

Zapatero i el BCE

Precisament, el Banc Central Europeu ha evitat que la corda d'Espanya es tensés encara més comprant deute públic, cosa que ha relaxat la prima de risc. La decisió del banc central ha coincidit amb la petició que ha fet l'encara president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, a les institucions europees -tant el Consell Europeu com el BCE- perquè donin una resposta immediata a la crisi del deute.
Anar al contingut