Escàndol a l'exèrcit israelià: soldats es fan fotos amb roba interior de palestines a Gaza

La publicació d'aquest contingut podria ser constitutiu de delictes contra el dret internacional, adverteixen els experts

Redacció/AgènciesActualitzat

Nou escàndol per la difusió d'imatges vexatòries cap als civils de Gaza per part de soldats israelians. En aquest cas, cap a les dones gazianes.

Segons ha pogut verificar Reuters, membres de les Forces de Defensa d'Israel (IDF) han distribuït fotografies d'ells mateixos prenent roba interior de domicilis de la Franja o grapejant maniquins amb cossos femenins.

Tot això crea un relat visual dissonant de la guerra a Gaza, enmig d'una crisi humanitària galopant pels prop de sis mesos d'ofensiva israeliana.

Un dels vídeos distribuït a les xarxes, i que ha recollit Reuters, mostra com un soldat posa una calça de setí blanc a la boca d'un company, estirat a un sofà d'un habitatge de Gaza. 

Un soldat de les IDF grapejant un maniquí amb cos femení
Un soldat israelià ficant a la boca d'un company una peça de llenceria en un domicili de Gaza

En un altre, un membre de les IDF posa dalt d'un tanc amb un maniquí, vestit amb roba militar. S'hi refereix com a "Sima" --en hebreu, "tresor" o "preciosa"-- i diu a la càmera:

"Nois, gràcies a Déu, he trobat una dona de valor. He trobat una dona bonica, una relació seriosa a Gaza, una gran dona. (Dirigint-se als seus companys): Es diu Sima, aquests són els seus cosins, el seu germà, els oncles... una gran família, enorme."

Un soldat de les IDF posa dalt d'un tanc amb un maniquí vestit amb roba militar, a qui es refereix com la seva dona 

Són dos exemples entre desenes de continguts vexatoris que publiquen els soldats israelians desplaçats a la Franja de Gaza. Fa uns mesos, la distribució d'imatges de membres de les IDF vandalitzant comerços i habitatges ja van fer la volta al món. 

 

Delicte contra el dret internacional

La publicació d'aquest contingut podria ser constitutiu de delictes contra el dret internacional: les convencions de Ginebra prohibeixen el tracte humiliant cap als civils en temps de guerra, a més de protegir el dret a l'honor de les dones i als costums de la població. 

Si bé aquestes imatges no s'han fet amb persones reals, es tracta de pertinences que han furtat en domicilis privats de la Franja. L'exhibició de roba interior femenina, a més, té una connotació molt negativa en el context palestí, de majoria musulmana. 

Soldat de les IDF amb paquets de llenceria femenina

Els soldats israelians coneixen "la prevalença de les idees conservadores sobre les dones de Gaza. Moltes d'elles es vesteixen tapades", explica l'advocada especialitzada en crims de guerra Sara Elizabeth Dill

"Els soldats israelians ho saben i, per tant,  podríem dir que penetren en les seves vides privades. Això demostra la seva intenció maliciosa."

En resposta a Reuters, les Forces de Defensa d'Israel asseguren que investiguen qualsevol incident que contravingui les seves normes de conducta:

"En els casos en què sorgeix la sospita d'un delicte s'obre una investigació per part de la Policia Militar. En alguns dels casos examinats, es conclou que l'expressió o el comportament dels soldats en el vídeo és inadequat, i es tracta en conseqüència", diu el comunicat de les IDF.

I les publicacions continuen sense que les plataformes tampoc les retirin: 

 

Denúncies creuades de violència sexual

La publicació d'aquestes imatges coincideix amb la creixent pressió de la comunitat internacional per l'alto el foc a Gaza. Fins i tot, dels Estats Units, aliat per antonomàsia d'Israel. 

També es creuen les acusacions de violència sexual en el sisè mes d'ofensiva a la Franja. Recentment, un equip de relators de l'ONU ha recollit indicis "raonables" d'agressions durant els atacs de Hamas en territori israelià, el passat 7 d'octubre, així com cap a ostatges retingudes dins la Franja. 

També es relaten denúncies de violència sexuals per part de membres de les IDF a Gaza i Cisjordània

Militar israelià fotografiat amb una nina seminua dins d'un habitatge palestí

La difusió d'imatges vexatòries no es pot comparar amb presumptes casos de violència sexual ocorreguts des del 7 d'octubre. Tot i això, els experts insisteixen que també poden vulnerar el dret internacional. 

Les fotografies, però, han passat bastant desapercebudes en la societat israeliana, tot i que siguin comportaments inadequats de membres d'un exèrcit regular.  

El periodista Oren Perisco, de The Seventh Eye, explica que els mitjans només parlen de la possible violència sexual cap a les ostatges de Hamas.

"Ens recorda constantment que les dones ostatge han estat, i probablement segueixen estant, abusades sexualment a Gaza. No parem de sentir històries sobre això. Per tant, no crec que tinguin gaire respecte per la propietat dels palestins ni per les dones de Gaza. La realitat és blanc o negre per a la majoria."

 

L'ofensiva israeliana a la Franja de Gaza ja ha deixat més de 32.600 morts i 75.000 ferits, segons el darrer recompte del ministeri de Salut gazià. Aquesta matinada, les IDF han bombardejat posicions a Síria, tot i que no s'han atribuït l'atac.

Hi ha hagut almenys 42 morts, entre els soldats de l'exèrcit d'Al-Assad i membres de la milícia libanesa de Hezbollah, quan ha atacat un magatzem militar al costat de l'Aeroport Internacional d'Alep. Es tracta del bombardeig més mortífer d'Israel a Síria en els últims tres anys.

Tot això, després que el Consell de Seguretat de l'ONU hagi demanat un alto el foc immediat a la Franja, mentre duri el ramadà, i es permeti l'entrada d'ajuda humanitària. 

ARXIVAT A:
Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut