Barcelona

Es trenca la negociació de l'ERO de Nissan en l'última reunió del període de consultes

Els treballadors rebutgen l'última oferta de la multinacional, que preveu un degoteig d'acomiadaments a partir d'aquest desembre

RedaccióActualitzat

Aquesta matinada ha acabat sense acord el període de consultes sobre l'ERO de Nissan entre la direcció i els treballadors. D'aquesta manera, les dues parts posen punt final a dues jornades maratonianes de negociacions i al període final de consultes d'un mes.

La plantilla rebutja l'última oferta de la multinacional, que preveu ajornar el tancament definitiu de les plantes de Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca fins a finals del 2021, però amb un degoteig d'acomiadaments a partir d'aquest desembre.

 

 

La proposta de l'empresa inclou també un augment de les indemnitzacions i que els menors de 50 anys que surtin a partir de l'1 de gener del 2021 tinguin prioritat per incorporar-se a l'empresa que ocupi el lloc de Nissan a Barcelona.

Nissan dona de temps fins al dimarts, 4 d'agost, perquè els treballadors valorin les seves mesures. A partir d'aquell moment, l'automobilística podria executar l'ERO per als més de 2.500 treballadors, tot i que no hi hagi acord, tal com està permès des de la reforma laboral..

 

"Diferències insalvables"

En tot cas, l'empresa no pensa prorrogar més la negociació perquè les "diferències són insalvables". Ho ha deixat clar el delegat de Nissan, Frank Torres, en una trobada virtual amb periodistes en què ha insistit que la companyia ha arribat "a la seva posició de màxims" pel que fa a les indemnitzacions.

Torres insisteix que la multinacional dona per acabades les negociacions i que espera que els sindicats "recapacitin". També ha advertit que si no hi ha acord i els sindicats emprenen la via judicial, el procés podria allargar-se un any i mig, període en el qual quedaria aturada la possibilitat de reindustrialitzar la planta.

 

Una plantilla "molt enfadada"

Els sindicats han rebutjat la proposta i han fet una contraoferta, però l'empresa l'ha considerat inassumible. Els treballadors amenacen de portar el conflicte als tribunals amb una demanda col·lectiva, perquè estan segurs de tenir base jurídica per impugnar el tancament.  Per ara, han decidit mantenir la vaga indefinida que va començar fa més de 90 dies.  

 

Assemblea per informar la plantilla a la planta de Montcada i Reixac
Assemblea per informar la plantilla a la planta de Montcada i Reixac (ACN/ Norma Vidal)


Miguel Ángel Boiza, delegat de Comissions Obreres al comitè d'empresa de Nissan a la Zona Franca, assegura que els treballadors no reconeixen el procés i l'impugnaran perquè el consideren "un frau", amb propostes més beneficioses per a uns grups d'edat que d'altres:
 

Volien tenir l'opció de poder acomiadar a partir del desembre del 2020. Això evidentment no els ho permetrem, és una línia vermella. No hi ha acord en les diferents indemnitzacions per les sortides, en alguns trams posava condicions ridícules.
 

Nosaltres seguim pensant que és possible un acord i li direm a l'empresa que s'ho repensi, que el millor per a totes les parts és buscar una solució pacífica entre totes les parts, perquè sinó no només hi haurà impugnació . Tenim un plantilla molt enfadada, que no es quedarà a casa esperant que l'empresa faci el que vulgui amb ella.

 

A l'assemblea d'aquest matí, a prop de la planta de Nissan a Montcada i Reixac, els sindicats han explicat els detalls de les negociacions a tota la plantilla i han demanat que es mantingui unida. Hi han assistit unes 500 persones, que també han reclamat que Nissan s'impliqui més en el procés de reindustralització de les plantes. 

 

ARXIVAT A:
AturPrecarietat laboral
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut