Els Jocs es podrien fer només a Catalunya, sense la participació de l'Aragó
Els Jocs es podrien fer només a Catalunya, sense la participació de l'Aragó

Es trenca la candidatura conjunta pels Jocs d'hivern entre Catalunya i l'Aragó

El COE estudia ara una candidatura alternativa sobre els Jocs Olímpics

RedaccióActualitzat

El desacord entre els governs de Catalunya i l'Aragó sobre els Jocs Olímpics d'hivern del 2030 ha portat a la ruptura. El Comitè Olímpic Espanyol (COE) dona per trencades les negociacions per a una candidatura conjunta entre les dues comunitats per als Jocs d'hivern.

Després de l'última reunió, l'onzena, celebrada aquest dilluns a Madrid entre representants del govern estatal, de la Generalitat de Catalunya i del govern aragonès, el COE estudia una candidatura alternativa.

El COE considera que, amb el fracàs d'aquesta reunió, acaba una etapa liderada pels dos governs autonòmics i comença una etapa basada en el lideratge de l'organisme olímpic espanyol.

Catalunya ha de decidir què farà -si presenta candidatura o no- en una consulta d'aquí dos mesos a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran.
 

El COE avaluarà "les millors opcions" per presentar candidatura

En un comunicat després de la reunió, el COE ha manifestat el compromís de presentar un projecte "tècnicament immillorable, sostenible des de la perspectiva social, econòmica i mediambiental, que contribueixi a la regeneració del territori seu i, simultàniament, respongui als requeriments i normes del Comitè Olímpic Internacional.

A més, el president del COE, Alejandro Blanco, anuncia que "continuarà avaluant les millors opcions" amb la intenció de poder "materialitzar" la presentació de la candidatura.

El president del COE, Alejandro Blanco
El president del COE, Alejandro Blanco (Europa Press/Isabel Infantes)

La Generalitat confia en una candidatura que basculi cap a Catalunya

El moviment d'aquest dilluns del COE no porta a una candidatura de Catalunya en solitari. Així ho admeten tant la Generalitat com el govern espanyol.

El suport als Jocs Olímpics d'hivern del 2030 era un punt de l'Agenda per al Retrobament que Pedro Sánchez va lliurar a Quim Torra el febrer de 2020. En aquesta aposta per recuperar la normalitat amb Catalunya, els Jocs d'hivern eren una peça més.

És per això que fa pocs dies el president del COE assegurava que era millor replantejar el calendari abans que renunciar al projecte.

Ara, el govern català creu que les negatives reiterades del govern de l'Aragó deixen en evidència l'executiu de Lambán i confien que el COE continuï reconeixent la capacitat tècnica de Catalunya. És per això que el govern català espera que la proposta final basculi cap a Catalunya, sense parlar de candidatura en solitari.

Un esquiador deixa els seus esquís a l'estació de Boí-Taüll
Un esquiador deixa els seus esquís a l'estació de Boí-Taüll(ACN/Anna Berga)

Aragonès signarà divendres el decret de convocatòria de la consulta

El canvi d'escenari es produeix la setmana en què es convocarà la consulta del 24 de juliol a l'Alt Pirineu i l'Aran: aquest divendres, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, signarà el decret.

La CUP ha criticat amb duresa que el govern es posicioni clarament a favor dels Jocs en una campanya de publicitat llançada les últimes hores.

Tot i que durant la campanya de la consulta el govern haurà de mantenir la neutralitat, darrerament ha optat per deixar els dubtes inicials i prendre partit a favor dels Jocs i d'una consulta amb el territori que vol que no sigui l'última davant de possibles temes controvertits.

 

ARXIVAT A:
Jocs Olímpics Hivern consulta
Anar al contingut