Els 44 punts de l'"Agenda per al retrobament" que Sánchez ha lliurat a Torra

El document proposa que la taula de diàleg polític comenci aquest mateix mes i inclou apartats sobre el finançament, les infraestructures i i ajudes a les zones afectades pel Glòria

RedaccióActualitzat

Pedro Sánchez proposa a Quim Torra engegar la taula de negociació entre governs aquest mateix mes. El diàleg polític i la regeneració institucional és un dels sis apartats -amb 44 punts- del document que el president espanyol ha portat al Palau de la Generalitat, titulat "Agenda per al retrobament". Aquest text també inclou: finançament autonòmic, millora de la cooperació, política social i suport als serveis públics, impuls a les infraestructures i ajudes a les zones afectades pel temporal Gloria.

Sánchez li ha lliurat a Torra el document en la trobada que han fet aquest migdia a Barcelona. Unes propostes que, segons el president de la Generalitat, "no hem discutit, ni hem llegit, amb una sèrie de punts sectorials que podrem abordar". Torra ha volgut deixar clar que aquests punts "s'han d'abordar, naturalment, però no en aquesta taula de negociació, que és per abordar el conflicte polític entre Catalunya i Espanya".

Ha dit que són assumptes que, "de fet, en un consell de ministres es podrien resoldre probablement la meitat si hi hagués voluntat política de solucionar aquestes qüestions. I ha subratllat:

"Són qüestions importantíssimes, però no poden condicionar la resolució del conflicte polític"

 

La taula de negociació arrencarà abans que acabi el mes 

El primer dels punts del document parla d'"obrir vies de negociació i diàleg sobre el futur de Catalunya". En aquest sentit, el govern de Sánchez es compromet a començar el diàleg polític aquest mes de febrer i també remarca que cal "evitar la judicialització de la política":

"El govern d'Espanya i el de la Generalitat de Catalunya començaran el diàleg polític al mes de febrer en la reunió constitutiva de la taula de diàleg, negociació i acord que té com a objectiu buscar solucions polítiques que reflecteixin els interessos d'una àmplia majoria de catalans"

"L'existència de la taula de diàleg, negociació i acord, i la seva recerca de solucions en el marc de la llei i el respecte a la seguretat jurídica"

"L'acord del govern de coalició progressista inclou mesures relatives a la regeneració institucional com la supressió dels aforaments per a càrrecs polítics, un Pla Nacional contra la Corrupció i la renovació dels òrgans constitucionals i organismes independents"

 

Agenda per al retrobament by Moderador Noticies Web on Scribd

 

Sánchez lliura un document a Torra
Sánchez durant la roda informativa posterior a la seva trobada amb Torra (Reuters/Albert Gea)

 

Dins d'aquest primer apartat sobre la regeneració institucional, el govern de Pedro Sánchez afirma que té "un ferm compromís amb la memòria democràtica":

"Hi ha el compromís d'exhumar als represaliats que descansen en fosses comunes, d'homenatjar a les víctimes de la dictadura i d'anul·lar les condemnes i sancions a aquestes víctimes, com la de l'expresident de la Generalitat, Lluís Companys"

 

Reforma del sistema de finançament autonòmic

En el capítol del finançament autonòmic, l'executiu espanyol planteja una reforma del sistema:

"L'objectiu és implantar un sistema de finançament autonòmic que compti amb la participació dels territoris, i que permeti garantir la lleialtat i la solidaritat entre territoris i la igualtat de tots els espanyols, a l'hora que assegurar la justa distribució dels recursos públics i la capacitat de les comunitats autònomes per proveir els serveis i prestacions socials que són de la seva competència"

 

El govern espanyol presentarà en el Consell de Política Fiscal i Financera, que es reuneix aquest divendres, mesures que permetin reduir el dèficit i el deute, sense que afecti, diu el document, la creació de llocs de treball o el creixement econòmic. També esmenta que "estudiaran els plantejaments tributaris de la Generalitat" que s'aportin en aquesta reunió.

 

Sánchez lliura un document a Torra
Els dos presidents durant la reunió (Reuters/Albert Gea)



El govern de Sánchez aposta per "la reducció de la conflictivitat institucional"

El text afirma que l'executiu espanyol està "disposat a atendre demandes de la Generalitat sobre resolucions pendents de recurs o de sentència" en l'àmbit judicial per "reduir la conflictivitat institucional" i d'impulsar la comissió bilateral Generalitat-Estat.

També es creu que hi poden "avenços a curt termini en matèria de beques, compensacions per noves places judicials i reclamacions administratives". I es mostra obert a negociar qüestions com la gestió autonòmica del 0,7% d'IRPF per a fins socials o la descentralització d'ajudes i subvencions.

"Amb matisos", el govern de Sánchez s'obre a coordinar l'acció exterior mentre les delegacions de la Generalitat "s'ajustin a la llei".

El document també es refereix a la millora en infraestructures. Destaca que en els pressupostos hi haurà partides específiques en "iniciatives com el Corredor Mediterrani, les estacions de Sants i La Sagrera i el Pla de Rodalies". L'Estat també manté "el compromís de finançament dels nous accessos sud viari i ferroviari al port de Barcelona". I afirma que les inversions en l'aeroport del Prat superarà els 1.500 milions d'euros en els pròxims anys.

I aquest document que Sánchez ha lliurat a Torra acaba amb l'apartat dedicat al "suport davant les catàstrofes naturals", concretament a les ajudes per a les zones afectades pel temporal Glòria. Diu que "les sol·licituds d'ajudes presentades estan en la seva majoria en fase d'instrucció i s'agilitzaran el màxim possible"

ARXIVAT A:
Pedro SánchezQuim TorraProcés català
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut