País Basc

Es compleixen sis mesos de l'anunci d'alto el foc d'ETA

Avui fa sis mesos de l'alto el foc anunciat per ETA. Mig any en què, almenys aparentment, s'ha avançat molt poc. La primera reunió entre els socialistes bascos i Batasuna va semblar que donava impuls al procés, però ara la sensació és que s'ha encallat. La "kale borroka" ha tornat als carrers d'Euskadi aquest mes de setembre. L'entorn etarra diu que el procés de pau perilla perquè no veuen avenços en les seves principals demandes: la legalització de Batasuna, la taula de partits bascos i l'acostament de presos d'ETA a Euskadi.

Actualitzat
Les amenaces d'Iñaki Bilbao als jutges des de la mateixa sala de judici o la vaga de fam d'Ignacio de Juana Chaos tensen encara més un procés en què el govern espanyol es mou entre l'espasa i la paret, entre les exigències del món abertzale, que aquest estiu va sortir massivament al carrer a Bilbao, i l'actitud hostil del PP a qualsevol atansament a aquest món. Durant l'agost, ETA, a través del diari "Gara", i els responsables de Batasuna, de viva veu, ja expressaven la seva inquietud.

Fins ara, la reunió entre el PSE i la il·legalitzada Batasuna ha estat la fita política més destacada de tot el procés. Un procés que semblava que havia agafat embranzida quan el president del govern espanyol va anunciar l'inici dels contactes amb ETA. Era només tres mesos després del 22 de març, data del comunicat en què la banda terrorista anunciava l'alto el foc permanent. De moment, no hi ha constància que els contactes s'hagin produït.


VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut