ERC respecta la decisió de Torra i recorda que "l'adversari no és altre que l'Estat"

Cs i PP reclamen a Sánchez que cessi Torra pel 155, i amb el PSC demanen eleccions immediates

Actualitzat

Els republicans respecten la decisió del president i comparteixen les conclusions de la situació. En un comunicat emès després de la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, ERC defensa la necessitat dels pressupostos i la taula de diàleg amb l'Estat.

"Compartim les conclusions principals de la compareixença del president Torra: que al país li calen de manera urgent uns pressupostos que ja compten amb un suport parlamentari ampli i donen resposta als reptes i necessitats de la ciutadania, i, d'altra banda, que cal activar la via política posant en marxa la taula de negociació amb l'Estat."

En aquest escrit, ERC no entra a respondre els retrets i desqualificacions de Torra, tant com a socis de govern com a la presidència del Parlament, però sí que té clars els objectius i adversaris.

"Seguirem treballant com fins ara en tots els fronts al servei de tot l'independentisme, amb lleialtat i responsabilitat, per seguir avançant cap a la República Catalana.

I ho farem també tenint clar que el nostre adversari no és altre que l'Estat i la repressió amb què castiga el conjunt del moviment independentista."

 

La cúpula del partit s'ha reunit durant tot el matí, i han parat només perquè el vicepresident, Pere Aragonès, anés al Palau de la Generalitat per assistir a la compareixença de Torra.

 

CUP: "Crònica d'una mort anunciada"

Des de la CUP veuen la convocatòria electoral com un fracàs que "no podem celebrar"; un fracàs que per ells ha estat "la crònica d'una mort anunciada" arran de les diferències entre JxCat i ERC.

"Dos anys d'independentisme pragmàtic no ens han servit per avançar socialment ni anar cap a l'intdependentisme"

Natàlia Sánchez ha assegurat que no entenen la decisió d'aprovar els pressupostos abans dels comicis. "Si un govern fracassa, què ens aporten un pressupostos fets per un govern fracassat", s'ha preguntat. Per la CUP els comptes "no responen a les necessitats de les classes populars ni a les necessitats del país".

També han assegurat que "ens preparem per bastir una alternativa d'esquerra per fer front als reptes del país".


Comuns: oportunitat de govern progressista

Pel que fa la resta de grups parlamentaris, els comuns ha coincidit en bona part amb la postura d'ERC i també s'han mostrat d'acord amb l'anàlisi de la situació feta pel president, i comparteixen la necessitat de tirar endavant els pressupostos abans de convocar eleccions. La líder dels comuns, Jéssica Albiach, veu en aquesta convocatòria la possibilitat de ser decisius en un govern progressista.

"El país està ara més a prop de superar les retallades, més a prop de deixar enrere una fórmula de govern esgotada, i més a prop d'un govern progressista. Hi ha dues opcions, continuar a l'ombra de JxCat o tenir un futur amb els comuns on siguem decisius."

Albiach ha volgut destacar la necessitat d'establir la taula de diàleg amb el govern de Sánchez i alerta que no s'utilitzi de forma partidista ni electoralista.

"No vull pensar que ni els pressupostos ni la taula de diàleg seran utilitzats com a eines partidistes i electoralistes. Una taula de diàleg no s'ha d'abandonar mai. Torra ha fet bé d'acceptar la proposta de Sánchez."

 

PSC: eleccions sense pressupostos

Eva Granados, del PSC, ha qualificat de "lamentable" la compareixença del president Torra, del qual ha dit que ha actuat més com a "notari i forense del seu projecte polític". I ha destacat que Torra "s'ha dedicat a desautoritzar el Parlament i els seus socis de govern".

Els socialistes coincideixen en l'anàlisi de la situació però reclamen eleccions immediates sense aprovar uns pressupostos que no podran gestionar. El PSC confia a guanyar unes eleccions i "posar en funcionament uns nous pressupostos abans de l'estiu".

"Constatem que tenim un president totalment desautoritzat, un govern trencat i una legislatura acabada i esgotada. La ciutadania té el dret a decidir qui ha de dirigir el país i no té sentit en aquest moment aprovar uns pressupostos amb un govern que no els podrà gestionar. Necessitem convocatòria immediata d'eleccions. I si guanyem ens comprometem a posar en funcionament uns nous pressupostos abans de l'estiu."

Granados també ha estat taxativa, ha afirmat que no participaran en cap govern progressista on participin els independentistes.

El PSC no farà president un independentista. Catalunya necessita reconciliació, un govern que miri i pensi en tots els catalans. Portem vuit anys de govern que divideix. Amb aquesta recepta tenim el país paralitzat i la societat esgotada i necessitem girar full."

Sobre els pressupostos acordats entre el govern i els comuns, ha dit que no hi donaran suport.

 

PP i Cs invoquen el 155

Ciutadans i PP han coincidit a no reconèixer Torra com a president i en conseqüència insten el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a cessar Quim Torra i convocar eleccions. El portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, és clar i considera que la via per fer-ho és la del 155 perquè "exigeix un requeriment previ de complir les lleis" i després permet la convocatòria d'eleccions.

"Dilluns, Ciutadans va ser el partit que va dir la veritat al ple del Parlament, ahir vam dir als presos el que molts sentien, i avui demanem a Pedro Sánchez que compleixi amb el seus deures, cessi el senyor Torra i convoqui eleccions aplicant la Constitució. Mentre Torra es faci passar per president nosaltres plantejarem les batalles jurídiques que faci falta i el govern espanyol no faci."

Si no es fes així, consideren que totes les decisions que prengui el govern català i el Parlament podrien ser impugnades. Santi Rodríguez, del PPC:

"La continuïtat de Torra al govern de la Generalitat posa en risc tots els acords que pugui adoptar un president que té el càrrec qüestionat. Nosaltres pensem que la pèrdua de la condició de diputat li pren la presidència de la Generalitat i, per tant, poden ser imputables."

Rodríguez també ha anunciat que han presentat un escrit al Parlament instant el president Roger Torrent a iniciar la ronda de contactes amb els partits per preparar una nova investidura.

ARXIVAT A:
ERCEn comúPSCCsPPQuim TorraEleccionsPressupostos de la Generalitat Pedro Sánchez
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut