ERC promou un front republicà a l'Estat per eliminar el delicte d'injúries al rei

ERC, BNG, Endavant Andalusia i Més per Mallorca fan front comú per despenalitzar les injúries a la Corona

RedaccióActualitzat

Front republicà de partits denunciats per injuriar el rei. ERC, BNG, Endavant Andalusia i Més per Mallorca han fet un acte conjunt on s'han compromès a seguir lluitant per la república.

La trobada telemàtica ha reunit polítics denunciats per injúries a la Corona. El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, i Ana Pontón, presidenta del BNG. També hi ha participat Neus Truyol, de Més per Mallorca, ja que el coordinador de la formació també va ser denunciat. La Fiscalia de l'Audiència Nacional va acabar arxivant les denúncies contra tots tres per injúries a la Corona.

Els quatre asseguren que seguiran qüestionant la monarquia i coincideixen en l'anàlisi que la marxa del rei emèrit obre una crisi profunda que cal abordar. Tots demanen la despenalització del delicte d'injúries a la Corona i que el govern PSOE-Podem actuï.

Aquest diumenge han donat el tret de sortida a una campanya anomenada #Joinjuriolacorona.

 

Les quatre formacions entenen que la monarquia blinda el que anomenen "règim del 78" i demanen un referèndum, l'única manera de legitimar la monarquia, diuen.

 

Aragonès vol que els "republicans asimptomàtics es facin notar"

Pere Aragonès ha dit que s'ha de posar sobre la taula "l'agenda republicana, la despenalització de les injúries a la Corona" i, al mateix temps, "s'ha d'obrir un debat sobre el dret a l'autodeterminació".  El polític d'ERC demana als republicans d'Espanya i del govern espanyol que se sumin a la seva campanya.

 

Aragonès creu que la situació actual amb la fugida del rei emèrit, "dona més ales que mai" a les seves conviccions republicanes i a les "reivindicacions de llibertat nacional dels pobles". De fet, el coordinador nacional d'ERC ha assegurat que la solució passa per un "procés emancipador" dels pobles de l'Estat i "avançar cap a la república catalana".

"El camí a Catalunya es diu república, una república catalana que miri d'igual a igual tots els processos similars que es puguin fer als altres pobles de l'estat."

Teresa Rodríguez ha criticat amb força el PSOE, a qui ha definit com l'aliat més fidel de la Corona de la democràcia.

Ana Pontón, del BNG, ha denunciat que a l'Estat hi ha un problema i és que "existeix un règim on es pot jutjar una persona per exercir el seu dret a crítica".

"No permetrem que ens tapin els ulls i la boca davant de la tremenda corrupció que estem veient a la casa reial."

Neus Truyol, de Més per Mallorca, ha demanat "l'abdicació en bloc" de tota la casa reial. La líder del partit ha dit ha quedat demostrat que la casa reial "no té respecte per ningú ni per a res" i "no dona cap explicació ni es disculpa".

ARXIVAT A:
MonarquiaBorbonsCasa Reial espanyola ERCPere Aragonès
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut