El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, durant una sessió de control (ACN)
El portaveu d'Esquerra al Congrés, Gabriel Rufián, durant una sessió de control (ACN)

ERC arrenca 900 milions a Sánchez perquè la Generalitat executi les obres estatals pendents

Els republicans pacten amb el PSOE inversions en l'àmbit ferroviari i de carreteres

Actualitzat

Esquerra és més a prop de votar a favor dels Pressupostos Generals de l'Estat. Els republicans han pactat amb el PSOE que l'Estat transfereixi a la Generalitat 900 milions per executar inversions pendents en infraestructures.

Després de l'anunci fet per Esquerra, el Ministeri d'Hisenda ha evitat entrar en detall sobre les quantitats acordades.

Aquestes inversions es destinaran en l'àmbit ferroviari i de carreteres. Entre d'altres intervencions, es preveu l'execució al Maresme de les actuacions derivades de la cessió de l'N-II, amb una aportació plurianual de 384 milions per part de l'Estat.

A més, també s'ha signat un conveni per a fer actuacions de millora de la connectivitat de l'AP-2 i l'AP-7, amb una aportació plurianual que arriba fins als 250 milions.

També es farà efectiu un conveni per a l'execució de l'Eix Pirinenc, amb una partida plurianual de 260 milions.

Un altre acord és sobre l'execució de bescanviadors entre la xarxa ferroviària de titularitat estatal i la de la Generalitat.

Una de les esmenes, signada per Esquerra amb el PSOE i Unides Podem, preveu establir un mecanisme per garantir que s'executen les inversions de l'Estat a Catalunya.

El diputat d'Esquerra al Congrés Joan Margall, durant un ple
El diputat d'Esquerra al Congrés Joan Margall durant un ple (ACN)

"Un gest a favor de la negociació"

Els republicans expliquen en un comunicat que s'han incorporat diverses esmenes transaccionals en la tramitació de la llei de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). Segons ERC, és "un gest a favor de la negociació pressupostària".

Tanmateix, Esquerra remarca que "encara queda camí per recórrer" abans que es pugui considerar tancat l'acord pressupostari. El portaveu de Pressupostos del grup republicà al Congrés, Joan Margall, ha subratllat que seran "exigents" en la defensa del que consideren que "és just per a Catalunya i la seva gent".

Per Margall, l'acord anunciat aquest dimarts "és una gran conquesta per corregir la desinversió històrica que sofreixen els catalans i les catalanes".

El projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per al 2023 celebra aquesta setmana el debat d'esmenes parcials al ple del Congrés.

El govern espanyol ja té assegurats els vots per tirar endavant els comptes amb el suport del PNB, EH-Bildu, PDeCAT, Coalició Canària, Més País, Compromís i el Partit Regionalista de Cantàbria, a més del PSOE i Unides Podem.

 

ARXIVAT A:
ERCUnides PodemPSOEInfraestructuresPressupostos Generals de l'Estat
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut