Entra en vigor la limitació de les reunions socials a un màxim de sis persones

La nova resolució publicada al DOGC aquest dissabte considera excepcions les activitats laborals, escolars o de culte, entre d'altres

RedaccióActualitzat

Ja és oficial: a partir d'aquest dissabte, queden prohibides les reunions socials de més de sis persones, tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic. El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ho ha publicat en una nova resolució del Departament de Salut en la qual incrementa les restriccions anteriors.

Un cop que ha comptat amb l'aval del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la resolució publicada prohibeix aquestes trobades i reunions de més de sis persones, però considera excepcions aquells casos en els quals la xifra la superin persones que conviuen en una llar. Famílies nombroses o companys de pis, per exemple.

Fins a aquest dissabte, es podien reunir fins a deu persones.

El conseller d'Interior, Miquel Sàmper, ha explicat al programa El Suplement de Catalunya Ràdio que l'aval del TSJC és sempre un requisit en tota iniciativa legislativa que impliqui restricció de drets.

Ara també es limita a sis el número de persones per taula o agrupacions de taules en establiments de restauració o hostaleria, una mesura que afecta tant l'interior com la terrassa del negoci.

Fora d'aquest àmbit, es restringeix el consum de begudes i aliments en reunions en espais públics de fins a sis persones.

Sàmper ha assegurat que es consideren possibles tancaments perimetrals parcials de quinze dies com el del Segrià. El conseller també ha recordat que ara mateix hi ha controls de temperatura tant pels que van a Madrid, on la pandèmia es troba ara mateix fora de control, com pels que en venen.

"Podem tenir les mateixes dades que Madrid en tres o quatre dies de mala gestió", ha reblat Sàmper.
 

Quines són les excepcions?

Són excepcions a aquesta limitació les activitats laborals, de culte o en el transport públic. I sempre que es compleixin les restriccions establertes pel Comitè de Direcció del Pla d'actuació del Procicat, es permet sobrepassar les sis persones en actes culturals.

Aquesta excepció a la cultura també s'estén a biblioteques, museus o visites a monuments, activitats lúdiques (com fer esport, jugar en parcs infantils o el gimnàs) a condició de complir amb el que determina el Procicat.

Es prohibeix explícitament la participació en reunions, malgrat que no superi el límit de sis persones, a tots aquells individus que tinguin símptomes de la Covid-19 o que hagin d'estar aïllades o en quarantena.

Ara bé, el dret de manifestació queda protegit i eximeix els manifestants de complir amb el límit de persones que imposa la resolució, però reserva a l'autoritat competent la possibilitat de determinar les condicions en què la concentració es pot donar.

Correspon als ajuntaments decidir si es poden celebrar o no fires i festes majors, sempre que se segueixin les mesures de seguretat que defineix la Generalitat.

Seran aquests mateixos ajuntaments i la Generalitat els encarregats de fer complir les esmentades prescripcions i aplicar sancions, si s'escau, que poden ser d'entre 100 i 3.000 euros.
 

Es podria allargar fins a Nadal

Tot i que la mesura de prohibir les reunions a més de 6 persones en principi estarà en vigor 15 dies, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha admès aquest diumenge que és "molt probable" que la limitació segueixi vigent per Nadal.

"Haurem de fer un exercici per veure què fem per Nadal, com ens separem i com espaiem dinars i sopars", ha dit en una entrevista a RAC1.

Vergés ha remarcat que els àpats en les cases són "situacions de risc" i que caldrà "intentar espaiar i no barrejar les famílies".

I respecte a les cavalcades de reis, la consellera ha avançat que "no podran ser com sempre", però que ja s'està treballant en com celebrar-les. "Trobarem la manera de no quedar-nos en res", ha afegit, per intentar "no trencar les il·lusions" dels nens.

ARXIVAT A:
Coronavirus
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut