El govern confina el Segrià i permet només la mobilitat laboral pels brots de Covid

Hi ha 25 punts de control als accessos a la comarca; els residents podran tornar-hi si no ho han fet ja sempre que puguin acreditar que hi viuen

RedaccióActualitzat

El Segrià, confinat. La Generalitat ha decidit tancar una part de la població de la regió sanitària de Lleida després de l'augment de casos positius de coronavirus, que s'han doblat en una setmana. Són més que en plena pandèmia. Ho ha anunciat en una roda de premsa el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reconegut que es tracta d'"una decisió difícil".

"Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot"

El confinament és selectiu i perimetral. Ha començat a les 12 del migdia d'aquest dissabte, dia 4 de juliol, i afecta tota la comarca del Segrià. No s'hi pot entrar ni sortir i només es permet la mobilitat laboral.

Fins a les quatre de la tarda, els controls de la policia han permès la sortida de qui no tingui el domicili al Segrià i s'ha permès entrar els qui hi visquin.

Els Mossos d'Esquadra ja han desplegat els 25 punts de control d'accés a la comarca i s'ha activat el centre de comandament avançat a Vila-sana per gestionar i coordinar el dispositiu de confinament perimetral del Segrià.
 

La mesura és semblant a la que va aplicar la Generalitat a la conca d'Òdena a l'inici de la pandèmia a Catalunya, tot i que les dimensions són molt diferents. A la comarca del Segrià, hi viuen unes 210.000 persones i hi ha la capital, Lleida. Al confinament d'Òdena i Igualada eren unes 60.000 persones.

El serveis d'emergències ja informen de tot el que es pot fer i el que no a la zona:

 

Multes, controls i sense data de final

El president de la Generalitat ha comparegut per donar la notícia. Torra no ha donat data de final, tot i que ha apuntat que vetllaran perquè se surti d'aquesta situació "en el termini més breu possible".

Torra ha explicat que ha donat instruccions a Mossos i policia local perquè "multin a qui no respecti les normes".

"Us demanem que vetlleu pels més vulnerables, eviteu els llocs més concorreguts, espereu un temps a fer les trobades socials massives. I aquest missatge el faig extensiu a tota la població de Catalunya. Avui fem un pas enrere per protegir-nos i evitar el rebrot."

El conseller d'Interior, Miquel Buch, ha explicat que hi haurà 25 dispositius dels Mossos d'Esquadra amb més de 200 agents al voltant de la comarca. Hi haurà un centre de comandament avançat com va passar a l'Anoia i els bombers estaran preparats per si s'ha de fer alguna desinfecció.

A la roda de premsa de la tarda, Buch ha dit que la Generalitat ha obtingut l'autorització judicial per limitar la mobilitat i ha apuntat que la mesura del confinament perimetral durarà previsiblement uns quinze dies, tot i que aquesta mesura s'haurà de revisar.

 

Control dels Mossos d'Esquadra
Control dels Mossos d'Esquadra

La Generalitat demana a la població limitar la mobilitat al mínim imprescindible. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat també que limiten les reunions a un màxim de deu persones en l'àmbit públic i privat, com ja es va fer en la fase 1 de la desescalada.

El president Torra ha insitit que cal respectar les mesures de seguretat conegudes per combatre la pandèmia de la Covid-19:

"Cal fer ús de les mascaretes, cal intensificar la higiene de les mans i de les zones de contacte"

Les restriccions d'entrada i sortida del Segrià no afectaran la circulació per autovies i autopistes quan es tracti de mobilitat amb origen i destinació fora de la comarca. Tampoc afecta a la circulació de trens, però qui els agafi ho haurà de justificar.

També podran tornar a casa tots els residents de la comarca que no hagin pogut anar-hi aquest diumenge, sempre que acreditin la residència.

Buch ha advertit que "a partir de dilluns es demanaran certificats d'autoresponsabilitat" com el que va habilitar la Generalitat a l'inici de la pandèmia i que, des de dimarts ençà, caldrà presentar també un certificat de l'empresa per la qual es treballa.

Buch també ha explicat que s'ha informat la Guàrdia Civil de la situació, ja que el Segrià fa frontera amb l'Aragó. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que ja s'ha posat en contacte amb el govern aragonès, que també està fent front a rebrots de covid-19 a la Franja de Ponent.


Mesures a les residències

Un dels espais crítics durant la pandèmcia han estat les residències. La consellera de Salut ha explicat que imposen restriccions als centres amb persones grans.

A les residències hi haurà grups estables amb professionals assignats perquè no hi hagi aïllament a les habitacions. S'eliminen també les visites amb la família, tot i que el departament assegura que no vol que es tallli la comunicació amb els familiars.

Queden també tancats els centres de dia.

Reunió d'urgència a les 9 del matí

El Procicat, el Pla Territorial de Protecció Civil, s'ha reunit d'urgència aquest matí durant una hora per analitzar l'augment de casos.

En la reunió han participat el president de la Generalitat, Quim Torra; el vicepresident, Pere Aragonès; la consellera de la Presidència, Meritxell Budó; el conseller d'Interior, Miquel Buch, i la consellera de Salut, Alba Vergés.

 

El president de la Generalitat encapçala la reunió extraordinària del Procicat
El president de la Generalitat encapçala la reunió extraordinària del Procicat (ACN/Gerard Artigas)


8 brots i 400 positius

A Lleida preocupen 8 brots que han fet canviar la tendència de la pandèmia, amb 400 positius en una setmana. Hi ha 28 persones hospitalitzades i 5 són a les unitats de cures intensives. Per evitar el col·lapse, s'ha posat en funcionament una àrea de salut mòbil a l'Hospital Arnau de Vilanova.

La consellera Vergés ha explicat que s'han reforçat els equips de detecció precoç i s'han obert establiments per tenir aïllats els positius i els seus contactes.

Tot i que divendres la mateixa consellera de Salut descartava un confinament al voltant de Lleida, Torra ja havia advertit que no li "tremolaria el pols" per aplicar restriccions que ajudin a controlar el coronavirus.

 

Tancar el Segrià per contenir el brot

Experts alerten que, amb la situació actual, els brots de Lleida es podien estendre arreu del país. Un dels responsables dels models d'evolució de la pandèmia, el matemàtic Àlex Arenas, és molt més pessimista respecte a la situació a la regió sanitària de Lleida.

"El fet que no es puguin seguir els contactes fa necessària una intervenció directa."

Arenas alertava aquest divendres que l'epidèmia ja està descontrolada a Lleida. A Catalunya Ràdio, avisava que, segons els seus càlculs, si no s'aïllava la regió de Lleida, el problema s'estendria a altres zones del país.

 

Població vulnerable

Bona part dels positius nous per Covid-19 de Lleida són persones que viuen en situació de pobresa. Davant d'aquesta circumstància, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha fet una crida al sector de la fruita per evitar que vingui més mà d'obra, perquè, segons ha dit, ara no es necessita.

La Paeria ha explicat que ha hagut d'allotjar 260 persones que no tenen regularitzada la seva situació i que, per tant, no poden optar a un contracte laboral.

Els experts demanen més implicació dels serveis socials per atendre els brots, que són majoritàriament entre grups vulnerables i en què és, precisament, més difícil l'aïllament.

 

ARXIVAT A:
Coronavirus Salut
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut