Una filera de tancs avança per la costa de la Franja de Gaza

Enfrontaments dins de Gaza mentre Israel acumula tropes en el segon dia de la invasió

Polèmica perquè el primer ministre israelià ha llançat un missatge a les xarxes --que després ha esborrat-- en què criticava els serveis secrets per no haver previst l'atac de Hamas

Actualitzat

Després que aquest dissabte el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu anunciés la segona fase de la guerra amb Hamas, la invasió gradual del territori de la Franja de Gaza, aquest diumenge l'exèrcit d'Israel continua acumulant més tropes i tancs a dins de l'enclavament palestí.

Per segon dia consecutiu, s'estan produint combats entre l'exèrcit israelià i les Brigades Al-Qassam --el braç armat de Hamas-- al nord de la Franja.

"Aquesta nit hem ampliat l'entrada de les forces de l'exèrcit a la Franja de Gaza, i s'uniran a les forces que ja estan combatent. Estem avançant en les etapes de la guerra segons el pla, ampliant gradualment l'activitat terrestre i l'abast de les nostres forces", ha dit el portaveu militar d'Israel, Daniel Hagari.

L'exèrcit ha publicat un vídeo amb els seus tancs avançant a l'interior de la Franja, acompanyats de soldats a peu. Ara per ara, l'ofensiva terrestre està limitada al nord, enmig de camps agrícoles i en els primers quilòmetres de la costa de Gaza.  

 

Per on s'han fet les incursions terrestres?

La incursió més important és la que transcorre pel litoral en direcció al nucli urbà. És molt possible que la intenció sigui dirigir-se cap a l'Hospital Shifa, on Israel insisteix que Hamas té el seu centre de comandament i arsenals.

Segons un comunicat, les forces terrestres d'Israel haurien abatut milicians palestins que havien intentat atacar-los a la platja de l'enclavament, en una zona pròxima a la tanca de separació. 

Les tropes israelianes encara no han arribat a l'entramat urbà de la ciutat de Gaza, on es creu que Hamas plantarà batalla i on els combats seran més decisius.

 

Destaquen les destrosses al barri de Beit Hanoun, a l'est de Gaza, gairebé destruït per complet. Se sap que per aquí hi ha hagut una de les incursions. 

També comença a intuir-se una gran operació terrestre entre el sud de la ciutat i el riu Gaza. L'objectiu seria penetrar en aquesta zona despoblada fins a arribar al mar. Aquesta maniobra deixaria la Franja dividida en dues parts

A més, hi ha hagut enfrontaments al pas fronterer d'Erez, al nord de la Franja, i cada bàndol explica la seva versió. L'exèrcit israelià assegura que combatents de Hamas han sortit de la boca d'un túnel subterrani per atacar-los, i hi ha hagut baixes --sense concretar-- al costat palestí. 

Per la seva banda, les Brigades Al-Qassam afirmen que han atacat diversos blindats israelians, a l'oest del pas d'Erez: alguns s'han incendiat "amb la seva tripulació a dins". 

Les tropes israelianes encara no han arribat a l'entramat urbà de la ciutat de Gaza(Forces de Defensa d'Israel)

Paral·lelament, continuen intensificant-se els bombardejos sobre la Franja, especialment a la ciutat de Gaza i a Beit Hanoun --pràcticament destruïda--. Els avions israelians haurien colpejat quarters, llançadores de míssils antitanc i posicions d'observació de Hamas. El balanç és de 450 objectius militars atacats arreu de la Franja només aquest dissabte.

Des que l'exèrcit israelià va començar la invasió de Gaza, el divendres, les seves tropes romanen a dins de l'enclavament palestí. Dos soldats han quedat ferits en l'operació, un de gravetat per l'impacte d'un projectil de morter.

Des de l'inici de l'ofensiva, el passat 7 d'octubre, 331 soldats israelians han mort, mentre que la xifra de morts pels bombardejos a la Franja de Gaza és de 8.005 persones, segons el darrer balanç del Ministeri de Sanitat.

Soldats israelians a Sderot, localitat israeliana a un quilòmetre i mig de la Franja, aquest diumenge(EFE/ Manuel Bruque)

Netanyahu culpa les forces israelianes de l'atac de Hamas

El primer ministre israelià Benjamin Netanyahu ha causat una tempesta política quan s'ha espolsat les culpes per l'atac sorpresa de Hamas del 7 d'octubre. En un missatge a la xarxa X, que després ha esborrat, Netanyahu ha carregat contra els responsables d'intel·ligència i de seguretat per no haver-li advertit de les "intencions de guerra" de Hamas.

"Tots els serveis de seguretat, inclòs el cap d'intel·ligència militar i el cap del Shin Bet, opinaven que Hamas estava abatut i volien arribar a un acord", havia dit el primer ministre al missatge del qual s'ha retractat.

"M'he equivocat, i demano disculpes. Dono ple suport a tots els caps de seguretat, al cap de l'Estat Major i als comandaments de les Forces de Defensa d'Israel que són al front", ha escrit aquest matí.

El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, durant la roda de premsa a la base militar de Kirya, Tel-Aviv, aquest dissabte(EFE/ABIR SULTAN )

A Netanyahu li han plogut les crítiques per part de líders opositors i fins i tot membres de la coalició de govern per les seves paraules.

"Netanyahu ha creuat una línia vermella. Mentre soldats i comandants de les FDI lluiten contra Hamas i Hezbollah, ell intenta culpar-los en lloc de donar-los suport", ha dit Yair Lapid, exprimer ministre i líder de l'oposició israeliana.

Lapid ha tornat a publicar un vídeo del passat 20 de setembre en què ja advertia d'una possible escalada bèl·lica de Hamas segons informació d'intel·ligència que havia rebut i que hauria entregat a Netanyahu.

 

D'altra banda, Benny Gantz, exministre de Defensa i membre del gabinet de guerra de Netanyahu, li ha demanat que es retracti, i l'actual ministre de Seguretat Nacional, l'extremista Itamar Ben Gvir, li ha demanat aparcar la discussió sobre la responsabilitat de l'atac.

L'exèrcit israelià ha declinat pronunciar-se sobre les acusacions de Netanyahu, i ha assegurat que durà a terme una investigació exhaustiva sobre els atacs del 7 d'octubre.

La imatge de Netanyahu també està erosionada entre la societat civil. En les darreres tres setmanes, el primer ministre israelià no ha assumit cap responsabilitat directa per no haver protegit la població a la frontera amb la Franja de Gaza, i tampoc ha assistit a cap funeral dels civils i soldats morts.

 

ARXIVAT A:
GazaIsrael envaeix Gaza
Anar al contingut